Патронажні медсестри Рівненщини та Львівщини отримають автомобілі від ЮНІСЕФ

07 Квітня 2023, 10:49
Патронажні медсестри Рівненщини та Львівщини отримають автомобілі від ЮНІСЕФ 430
Патронажні медсестри Рівненщини та Львівщини отримають автомобілі від ЮНІСЕФ

Україна отримала 70 автомобілів, які були закуплені коштом ЮНІСЕФ та за пожертви людей з Королівства Нідерландів.

Автівки використовуватимуться патронажними медсестрами для надання допомоги дітям від народження до трьох років, пише МОЗ.

Ці автомобілі допоможуть медперсоналу бути ще більш мобільним та відвідувати сім’ї з дітьми у віддалених громадах. Вони будуть передані до 65 центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) в 11 областях країни, що найбільше постраждали від бойових дій.  

В урочистому заході з передачі автомобілів взяли участь Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін, повірена у справах Посольства Королівства Нідерланди в Україні Есселін Ван Еертен. 

 

«Сьогодні ми посилюємо наших медиків. Медиків, на яких лежить особлива відповідальність — захист найменших пацієнтів: немовлят та діточок до 3 років. Адже наші діти — це наше майбутнє. І сьогодні ці слова мають особливу вагу та значення. З цими словами під ракетними ударами жінки народжували, а лікарі приймали пологи. З цими словами наші військові щодня відбивають атаки ворога. Висловлюю глибоку повагу й вдячність нашим медикам, які попри обстріли, ракетні й авіаційні удари, рятують життя й здоров’я наших людей. Нехай ці автомобілі служать на благо нашій країні та приносять здоров’я дітям та сім’ям», — наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

МОЗ разом із ЮНІСЕФ реалізують спільну програму «Турбота з народження вдома», що передбачає впровадження універсально-прогресивної моделі домашніх візитів для покращення надання медико-соціальної допомоги родинам із дітьми від 0 до 3 років на первинній ланці. Сімʼї отримують допомогу від медичних працівників не лише зі звичних питань, як-от вимірювання зросту чи ваги дитини, а й у питаннях імунізації, грудного вигодовування, харчування, санітарії, гігієни, позитивного батьківства та виявлення ризиків вад розвитку.

«Дякую ЮНІСЕФ та людям Королівства Нідерланди за їх пожертви. Усі наші ініціативи мають на меті забезпечити три речі: якість, доступність та безоплатність медичної допомоги. Звісно, повномасштабна війна поставила перед нами складні виклики, але спільно нам вдається тримати медичний фронт. Сім’ї з дітьми, що проживають у віддалених населених пунктах, потребують особливої уваги. Наразі потреба в візитах патронажних медсестер дуже велика. Передані автомобілі дозволять їм охопити ще віддаленіші громади, а отже більше вагітних та родин із дітьми отримають необхідну допомогу», — підкреслив Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя України.

«Останній триместр вагітності та перші 1000 днів після народження є найважливішими для формування нервової системи дитини. Тому перші три роки є запорукою гармонійного зростання та розвитку дитини, — наголосив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін. — Символічно, що ми можемо передати ці автомобілі саме сьогодні — у переддень Всесвітнього дня здоров’я. Бо вони допоможуть медсестрам надавати всебічну підтримку тисячам сімей із дітьми з народження до трьох років удома, а отже, піклуватися про їхнє здоров’я».

Програма домашніх візитів «Турбота з народження вдома» вже впроваджується у пілотному режимі в Донецькій, Житомирській та Кіровоградській областях. У 2023 році вона буде розширена ще на вісім регіонів України: Одеську, Львівську, Полтавську, Дніпропетровську, Вінницьку, Рівненську, Київську області та місто Київ.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром