Сімейний лікар не може видавати е-направлення на обстеження, які призначив інший лікар, – НСЗУ

31 Березня 2023, 17:15
Е-направлення 26602
Е-направлення

Е-направлення є умовою для отримання пацієнтом безоплатних планових консультацій у вузьких спеціалістів або інструментальних обстежень та аналізів, або послуг із реабілітації тощо. 

Іноді лікар вузької спеціалізації, такий як онколог, хірург, кардіолог під час консультації визначає, що пацієнту або пацієнтці потрібні певні обстеження. Для оцінки стану здоров’я, підтвердження або спростування діагнозу, пише Нацслужба здоров'я.

В такому разі цей самий лікар і має створити електронне направлення пацієнтові, і не відправляти пацієнта до сімейного лікаря задля цього. Бо:

1. Таких підхід є орієнтованим на потреби пацієнтів і пришвидшує отримання ними потрібних медичних послуг.

2. Сімейний лікар, педіатр та терапевт мають зосереджуватись на прийомі та наданні первинної медичної допомоги пацієнтам, а не на виписці направлень за призначеннями вузьких спеціалістів.

Ще раз. Якщо лікуючий лікар під час консультації призначає пацієнтові певні обстеження, то він має створити на них відповідне електронне направлення. Технічна можливість створювати в електронній системі охорони здоров’я направлення є у будь-якого лікаря, незалежно від форми власності закладу, в якому він або вона працюють.

Читайте також: Чи законно вимагати у пацієнта паперове направлення

Лікуючий лікар не повинен відправляти пацієнта за направленням до сімейного лікаря.

Що робити, якщо лікар-спеціаліст відмовляється виписувати електронні направлення на ті обстеження, які сам призначив?

  • Зверніться до керівника медичного закладу, якщо лікар відправляє вас або ваших рідним за напарвленнями на призначені обстеження до сімейного лікаря.

  • Проконсультуйтесь з оператором контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, як залишити скаргу у разі неможливості вирішити питання безпосередньо в лікарні

Читайте також: В яких випадках не потрібно брати електронне направлення до лікаря

Який термін дії електронного направлення

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024