В Україні вперше вдалося підібрати донора кісткового мозку з Нацреєстру. ВІДЕО

28 Березня 2023, 14:47
В Україні вперше вдалося підібрати донора кісткового мозку з Нацреєстру 241
В Україні вперше вдалося підібрати донора кісткового мозку з Нацреєстру

Медики закликають реєструватися потенційними донорами, що цілком безпечно для організму і може врятувати життя пацієнта з хворобами крові.

В дитячій лікарні «Охматдит» зараз готуються до чергової трансплантації кісткового мозку, але особлива ця подія тим, що донора знайшли для пацієнта в українському реєстрі, в якому налічується лише 9 тисяч осіб і який був створений як приватна ініціатива, йдеться в ТСН.

18-річний Олег розповідає, що любить прогулянки та плавати в річці. Зараз на вулицю виходить, лише коли дозволяють результати аналізів. Влітку хлопець неочікувано для всіх захворів. 

«Була температура, вона не збивалася. Непритомнів, слабкість, перестав ходити. Тобто було дуже погано», – розповідає юнак.

«Спочатку думали, що то якийсь тепловий удар, звернулися до лікаря. Нас направили в стаціонар. З'ясувалось, що у нас дуже низький гемоглобін 30 і тромбоцити 1, і нас дуже швидко направили до реанімації», - додає мама Олега.

Нині хлопець в «Охматдиті» чекає на трансплантацію кісткового мозку. Він став першим пацієнтом, якому вдалося знайти донора в українському реєстрі. 

«Діагноз має – апластична анемія. Лікувався в Дніпрі, отримував комбіновану імуносуперсивну терапію, але, на жаль, він не відповів на першу лінію лікування, і єдиний шанс – це є трансплантація кісткового мозку, і він перший в Україні, хто отримає клітини від українського донора», – розповідає завідувач відділення трансплантації кісткового мозку НДСЛ «Охматдит» Олександр Лисиця.

Реєстр донорів створив Роман Куць після того, як таку пересадку потрібно було зробити його дружині. Донором тоді став брат, а саму пересадку провели в Польщі. А от операції від неродинного донора в Україні раніше взагалі були неможливі. Після змін у законодавстві першу трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора в Україні провели у квітні три роки тому. Матеріал привезли з Польщі. За цей час Україна отримувала клітини від донорів з різних країн уже понад 60 разів. Зараз під час війни логістика ускладнилася. 

«Раніше клітини доставлялися літаками, а зараз кур’єр доставляє до кордону і вже український реєстр донорів кісткового мозку з кордону з Польщею везе клітини. Питання в таймінгу, бо у нас від часу забору до трансплантації має минути не більше 72-х годин», – розповідає Лисиця.

Що більше людей буде в українському реєстрі - то вищі шанси знайти донора пацієнтам тут. Насправді трансплантація кісткового мозку лише звучить страшно, найчастіше це виглядає, як звичайна здача крові. Лікар розповідає, що є два методи донації стовбурових клітин. 

«Одне - це ефорезапаратна методика, коли донор 4-5 годин лежить підключений до апарату. З периферичної вени апарат бере 150 мл крові і обробляє. Стовбурові клітини лишає для трансплантації, а все решта: еритроцити, тромбоцити - повертає донору.  Другий спосіб – це коли під загальною анестезією, з кісток оператори проводять забір кісткового мозку близько 30 хвилин. Продовж двох годин спостереження після наркозу донор теж може бути вільним. Максимум явище – це наклейки на сідницях», – додає Олександр Лисиця.

Такий самий діагноз, як у Олега, що чекає на пересадку, був у Олексія. Донором кісткового мозку для нього став його 5-річний син, бо жоден донор з українського та світового реєстрів для нього не підходив. 

«Я перший в Україні, коли дитина стала донором своєму батькові. Ми йому пояснили, що ти можеш допомогти татові, врятувати більше нема кому. Чим більше українців буде в базі, тим більше буде шансів, що ми знайдемо збіг. Тому що генотип все одно впливає на це», - твердить Олексій.

Найменшою же доноркою крові, яка врятувала рідну людину в Україні, стала 10-місячна дівчинка, яка важила лише 8 кілограмів. Що ще раз, підкреслюють лікарі, засвідчує, що донація стовбурових клітин є безпечною для людини, тож закликають долучатися до українського реєстру.

Одна з українських фармкомпаній виділила для цього мільйон гривень, і здати свій зразок безкоштовно, якщо вам від 18 до 45 років, можна в одному з її центрів. Також замовити тест-набір можна на сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку.

Олег із мамою кажуть, знають, що донор, який йому підійшов - це чоловік із Києва. Спілкуватися їм за законом два роки не можна, але вже називають його героєм. 

«Тому що ми не підійшли, як донори родинні, а на велике наше щастя десь якась чужа людина нам підійшла донор. Тому дуже цікаво, який він має вигляд. Це він дасть єдиний шанс моєму сину вилікуватися і жити нормальним життям», – каже мама Олега.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром