Туберкульоз в Україні: як лікують та діагностують за новими методиками

27 Березня 2023, 12:40
Туберкульоз в Україні 1170
Туберкульоз в Україні

До початку повномасштабної війни у кожному регіоні України були запроваджені інноваційні методи діагностики туберкульозу, короткі й ефективні режими лікування.

Люди з закритою формою захворювання могли лікуватися і продовжувати наповнене життя без ізоляції і стигматизації. Зараз же, через постійні обстріли та атаки на критичну інфраструктуру, українські пацієнти мають ускладнений доступ до обстежень і терапії, водночас окупаційні війська нищать медичну інфраструктуру, пише МОЗ.         

За рік повномасштабної війни з росією було пошкоджено заклади охорони здоров’я, що надають допомогу людям з туберкульозом у 10 областях: Херсонській, Харківській, Чернігівській, Сумській, Луганській, Київській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізька, Миколаївській. 

Через активні бойові дії не працюють регіональні лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу Луганської та Донецької областей, при цьому лабораторія Луганської області знищена країною-терористом. 

Попри руйнування або пошкодження медзакладів усі 25 регіональних протитуберкульозних служб працюють і виконують свої функції. 

«Медична система швидко підлаштовується до нових реалій. Україна не тільки продовжує підтримувати систему протитуберкульозної охорони здоровʼя, а й впроваджує нові стандарти та світовий досвід. Україна першою в Європейському регіоні оновила національні стандарти з ТБ відповідно до найостанніших рекомендацій ВООЗ 2022 року», – зазначив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар. 

Так, у 2022 році у 22 регіонах України впроваджено лікування ЛС-ТБ режимом BPaL. Завдяки режиму BPaL загальна тривалість лікування пацієнтів з ЛС-ТБ скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців. Також цей режим надає багато більше шансів на одужання (до 90 % за даними результатів клінічних досліджень). Станом на лютий 2023 року 326 людей з туберкульозом проходять лікування режимом BPaL. 

У 2022 році було завершено інсталяцію 106 систем GeneXpert на рівні надання спеціалізованої медичної допомоги, у пенітенціарному секторі та Міністерстві оборони України, щоби розширити доступ до швидкого виявлення ТБ. Всі лабораторії ТБ з GeneXpert на 100 % забезпечені витратними матеріалами. Всі протитуберкульозні заклади отримали інноваційні картриджі Xpert MTB/XDR, завдяки яким термін виявлення ТБ з широкою медикаментозною резистентністю скоротився з 30 днів до 90 хвилин. 

В умовах війни дуже важливо мати мобільність та портативність. Вага сучасного рентгену – всього 3,5 кг, що дозволяє працювати в обмеженому просторі та легко переміщати пристрій за потреби. Рентген також може працювати без електрики і на повному заряді зробити до 100 знімків.

Вони були придбані за сприяння Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Загалом, було закуплено медичного і лабораторного обладнання на суму більше ніж 68 млн грн.

Досягла успіхів Україна і в питанні впровадження механізму багатосекторальної підзвітності відносно туберкульозу (MAF-TB). Досвід України з впровадження MAF-TB увійшов у збірник найкращих практик ВООЗ. 

Удосконалюються лабораторні послуги з діагностики ТБ: вперше одразу три українські лабораторії пройшли міжнародну оцінку якості та отримали міжнародні сертифікати від Національної референс-лабораторії ВООЗ з діагностики туберкульозу. Наразі продовжується робота з підготовки інших лабораторій.

Протитуберкульозна служба із залученням партнерів продовжила працювати над підтримкою запровадження орієнтованого на пацієнта підходу надання допомоги у разі ТБ, де один із важливих аспектів – робота зі стигмою. Стигма та самостигма зменшують прихильність людей до лікування, перешкоджають швидкій реінтеграції у суспільство та відновленню працездатності. Більше ніж третина (39 %) людей в Україні особисто стикалися зі стигмою на шляху діагностики та лікування ТБ, і це заважало їм отримувати медичні послуги. Фахівці розробили національні рекомендації дестигматизаційної термінології для формування та розвитку гендерно чутливої мови спілкування про туберкульоз, заснованої на правах людини. 

Тож, якщо ви перебуваєте в місцях, де є безпечний доступ до медичної допомоги, скористайтеся цим. Адже вкрай важливо діагностувати туберкульоз якомога раніше. Тоді вищі шанси на успіх лікування й одужання. 

Найтиповіші прояви туберкульозу такі: 

  • кашель або покашлювання впродовж двох тижнів і більше;
  • підвищена температура тіла – від 37,2 °С;
  • різка втрата ваги;
  • зниження працездатності і загальна втомлюваність;
  • нічна пітливість;
  • виражена задишка;
  • у важких формах – кровохаркання. 

З адресами і контактами усіх профільних установ ви можете ознайомитися на сайті Центру громадського здоров’я: https://bit.ly/3sCjNKq.

Крім того, допомогу в лікуванні туберкульозу можна отримати в низці європейських країн. Більше деталей – за посиланням: https://bit.ly/3wjMzSr. Інформація постійно оновлюється. 

Закликаємо вас не боятися діагнозу «туберкульоз» і за першої нагоди звертатися по допомогу. Ця хвороба виліковна, і Україна має всі можливості допомогти пацієнтам одужати!

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024