Як адаптувати свій організм до переведення годинників на літній час

25 Березня 2023, 16:35
Як адаптувати свій організм до переведення годинників на літній час 2400
Як адаптувати свій організм до переведення годинників на літній час

У ніч з 25 на 26 березня Україна та ще понад сто країн світу перейдуть на літній час: стрілки годинника переведуть на годину вперед о 3:00 ранку. Відповідно, через це час на сон скоротиться на годину. Лікарі відзначають, що перехід на літній час є непростим періодом для організму багатьох людей: збиваються природні ритми організму, порушується сон, підвищується рівень кортизолу – гормону стресу.

На сторінці Любомльського ТМО у фейсбуці опублікували кілька порад, як підготувати організм до нового графіку, і пережити перехід на літній час з найменшими наслідками для здоров'я.

  • За кілька днів до переведення стрілок годинника лікарі рекомендують почати прокидатися на 15-20 хвилин раніше, ніж зазвичай. Таким чином організм зможе звикнути до нового графіку.

  • Щоб переведення годинників не позначилося на здоров'ї вашого організму, фахівці радять уникати надмірних фізичних навантажень, не затримуватися на роботі і, по можливості, більше відпочивати

  • Варто дати організму можливість пристосуватися до нового розпорядку дня. Особливо це актуально для літніх людей і тих, хто страждає від захворювань серцево-судинної системи.

  • Ризик інсультів після переходу на літній час зростає на 8%.

  • Заспокійлива музика, трав'яні чаї і прогулянки на свіжому повітрі допомагають знизити рівень стресу в організмі. Так, чим менше ви будете нервувати, тим простіше буде адаптуватися до літнього часу. 

  • Більше гуляйте на свіжому повітрі: регулярні прогулянки повинні бути невід'ємною частиною здорового способу життя кожної людини. Коли попереду - зміна режиму дня, знайдіть можливість для піших прогулянок. В ідеалі, це варто зробити за тиждень до переведення стрілок на літній час. Якщо немає можливості для прогулянки, провітріть і 2-3 рази на день виконайте 15-30-хвилинну гімнастику.

  • Постарайтеся не посилювати стрес, який викликає в організмі перехід на літній час, додатковим стресом від неправильного харчування. Варто виключити жирну і гостру їжу, їсти поменше солодкого. Оскільки після зими натуральні овочі з вітамінами не знайти, логічно почати приймати вітаміни в таблетках.

  • Не варто сідати за кермо в перші дні після переведення годинника. Порушення режиму, нестача сну можуть спровокувати стан, в якому краще не керувати машиною. Згідно зі статистикою, в перші дні після переведення годинників кількість ДТП на дорогах зростає.

  • Медики рекомендують в перші дні після переходу на літній час відмовитися від кави та алкогольних напоїв. Вони можуть негативно впливати на нервову систему і посилити стрес від зміни розпорядку дня.

Лікарі також радять відрегулювати час інших повсякденних справ, які є сигналами для вашого тіла: прийому їжі та ліків, фізичних вправ, прогулянок.

У день перед переведенням годинника на літній час намагайтеся не дивитись телевізор, відкладіть смартфони, ноутбуки та інші електронні пристрої. Це необхідно, щоб увечері вироблялося достатньо мелатоніну.

Уникати яскравого холодного світла слід, принаймні, за три години до сну. Тримайте світло в спальні приглушеним, вибирайте світлодіодні лампи червоних або помаранчевих відтінків. Пам'ятайте, що синє світло є найбільш стимулюючим для мозку: воно сигналізує, що настав час прокидатися.

Щоб покращити самопочуття вранці, постарайтеся отримувати якнайбільше яскравого ранкового світла протягом 20-30 хвилин після пробудження. Він дасть сигнал мозку відключити мелатонін – гормон, який викликає у нас сонливість.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром