Всесвітній день боротьби з туберкульозом: Пройдіть опитування і дізнайтесь, чи потрібно вам додатково обстежитись

25 Березня 2023, 10:14
Онлайн-тест на туберкульоз 1782
Онлайн-тест на туберкульоз

24 березня 1882 року доктор Роберт Кох оголосив про відкриття Mycobacterium tuberculosis (“паличка Коха”) – бактерії, яка викликає інфекційне захворювання туберкульоз. 

Згодом цей день було оголошено Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом, а протягом березня традиційно проводять місяць обізнаності щодо туберкульозу, повідомляє Район.Медицина пресслужба Центру громадського здоров'я. 

Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але захворювання може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. Основний шлях передачі – аерогенний, від людини бактеріальною формою легеневого туберкульозу: 

  • при кашлі у повітря потрапляють інфекційні частинки (аерозоль) виділень з нижніх дихальних шляхів,  в яких і знаходяться мікобактерії туберкульозу. 
  • інфекційний аерозоль може також утворюватись  при  розмові,  чханні,  співі і утримуватись  у повітрі тривалий час. 
  • передача туберкульозної  інфекції відбувається переважно  в закритих приміщеннях при тривалому контакті.

Центр громадського здоров’я пропонує зручний онлайн-інструмент, який дає можливість  перевірити, чи є у вас симптоми туберкульозу і чи могли ви інфікуватись. Скринінгова онлайн-анкета містить всього 13 питань, на які можна відповісти за 5 хвилин. За результатами тестування ви отримаєте інформацію про ступінь ризику інфікуватись туберкульоз, а також рекомендацію про необхідність звернутися до сімейного лікаря в разі потреби.

Читайте також: У Рівному лікарям та медсестрам «первинки» нагадали стандарти з тестування на ВІЛ

Туберкульоз — виліковне захворювання, успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків. Спочатку хвороба може протікати приховано, і людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Тому будьте пильні до себе і не зволікайте зі зверненням до лікаря. В Україні лікування туберкульозу безкоштовне. 

Пройти онлайн-анкетування щодо ризику розвитку туберкульозу можна за посиланням: https://tbtest.phc.org.ua

Читайте такожНа Рівненщині минулого року виявили 428 хворих на туберкульоз 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром