Сто протезів на місяць: у Центрі «Незламні» запрацювала нова протезна майстерня

24 Березня 2023, 16:15
У Центрі «Незламні» запрацювала нова протезна майстерня 1514
У Центрі «Незламні» запрацювала нова протезна майстерня

Національний реабілітаційний центр «Незламні» Першого медичного об'єднання Львова відкрив майстерню протезування, що розрахована одразу на 10 робочих місць.

Це дозволить встановлювати сотню протезів на місяць. До команди протезистів уже приєдналися військові, які втратили кінцівки на війні. Під час відкриття пацієнти, зокрема, протезами намалювали картину сходу сонця, як символу початку нового дня і нового життя, повідомляють у Першому медичному об'єднанні Львова.

Майстерня розміщена на першому поверсі головного корпусу Лікарні Святого Пантелеймона. Площа приміщень – 250 м². Майстерня складається з гіпсової – там виготовлятимуть гіпсові негативи, кімнати з пічками та верстатами, де робитимуть куксоприймачі, а також примірочної і тренувальної кімнати.

«Ми відкриваємо цю майстерню, щоби уп’ятеро збільшити наші потужності. Щомісяця до нас звертається все більше українців, які втратили кінцівки. І наш обов’язок про них потурбуватися. Кожен, хто звертається з ампутацією, має бути прооперований і запротезований, щоб якомога швидше відновитися та повернутися до максимально повноцінного життя», – сказав Олег Самчук, гендиректор Першого медоб’єднання Львова.

Нині у команді Центру вісім фахівців. Це як протезисти із багаторічним досвідом роботи, так і молоді спеціалісти. Серед них Ілля Пилипенко – танкіст, що втратив ногу в бою. Захисник саме проходить лікування в Центрі НЕЗЛАМНІ. Невдовзі він отримає свій протез.

«Це дуже хвилюючий для мене момент. Довгий час я думав над тим, чим тепер буду займатись, як далі жити. І тоді мені запропонували приєднатись до команди «Незламних» у Львові. Для мене важливо, що я зможу допомагати тим, хто також постраждав у війні», – каже військовий.

Аби мотивувати пацієнтів, у протезній майстерні розміщені фото незламних українців, які уже отримали протези у Центрі. Зазначимо, що від вересня встановлено більш як сотню протезів, десять з яких – біонічні протези рук.

Відкрити майстерню протезування вдалося завдяки допомозі донорів. Зокрема, бренд «NESCAFÉ» компанії «Nestlé» передав 3,5 мільйона гривень для реновації приміщення.

Нова майстерня, як і попередня «мобільна лабораторія», що запрацювала у Центрі НЕЗЛАМНІ у вересні, оснащена обладнанням одного з найкращих у світі виробників. Придбати його вдалося завдяки коштам організації JDC – The American Jewish Joint Distribution Committee, їхній директорці в Україні Оксані Галькевич та Благодійному фонду «Запорука». З Німеччини його транспортувала компанія «Meest Пошта».

На завершення лікарі та пацієнти намалювали картину сходу сонця, як символ початку нового дня. Перший мазок фарбою зробив Микита Бабуркін, пацієнт, який нещодавно отримав біонічний протез правої руки. Каже, малювати хоч і непросто, але тепер для нього теж можливо. Далі до полотна підходили наші пацієнти та лікарі, зокрема, 13-річний Дмитро, перша дитина, якій ми поставили міоелектричний протез руки. Йому малювати сподобалося найбільше.

Ця робота згодом прикрасить стіни нового корпусу Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ, відкриття якого заплановано на квітень.

Напрямок протезування Центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню протезування. Її разом з обладнанням та

комплектуючими від німецької компанії Ottobock надала Мальтійська служба допомоги за підтримки Уряду Німеччини та Міністерство охорони здоров'я України. Разом з майстернею Центр «Незламні» отримав 200 протезів.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024