Визначити точну кількість нітратів у продуктах можна тільки в лабораторних умовах, – волинські фахівці

24 Березня 2023, 13:57
Нітрати в овочах та фруктах 584
Нітрати в овочах та фруктах

Перші молоді овочі вже з’явились на прилавках. Купуючи їх, ми отримуємо весняні вітаміни, однак не слід забувати  про нітрати.

У ранніх овочах часто буває завищений рівень цих речовин. Адже нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод, нагадують у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Фахівці нагадують, що нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.

Варто зазначити, що більшість здорових людей не матиме проблем з нітратами, адже в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.
Нітрити перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень до клітин і тканин. Як наслідок, може розвитися кисневе голодування організму. Особливо шкідливі овочі та вода, забруднені нітратами, для дітей, вагітних жінок, чутливими є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.
У наш організм 80% нітратів потрапляють з овочами. ВООЗ рекомендує вживати не більше 3,7 мг на кг вашої ваги. Найбільше нітратів міститься в шпинаті, селері, листовій капусті та столових буряках – у середньому 1000-1500 мг на кг продукту. Найменше шкідливих солей мають цибуля, перець, баклажани та зелений горошок.
Отримати небезпечні дози нітратів не просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, дотримуйтесь порад:
  • Замочуйте фрукти та овочі в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах а фруктах на 25-30 %. Результат буде ще кращим при збільшенні кількості води і продовженні часу вимочування.
  • Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів у випадках, якщо, наприклад, ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах. Обрізайте верхню та нижню частину у столових буряків, шкірку у кабачків, хвостики та шкірку в огірках та редисці. В капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан.
  • Готуйте овочі – за 40-50 хвилин виварювання кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.

Не купуйте нітрат-тести, бо вони не працюють.

Ці прилади враховують не тільки нітрати, а й всі інші солі - фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 100%. Визначити достовірну кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.

Такі лабораторні дослідження на вміст і кількість нітратів у овочах та фруктах проводять фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди – це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно! Дотримуйтеся порад і будьте здорові!

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром