Визначити точну кількість нітратів у продуктах можна тільки в лабораторних умовах, – волинські фахівці
Перші молоді овочі вже з’явились на прилавках. Купуючи їх, ми отримуємо весняні вітаміни, однак не слід забувати про нітрати.
У ранніх овочах часто буває завищений рівень цих речовин. Адже нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, однак несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах, а також забруднення ґрунтових вод, нагадують у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Фахівці нагадують, що нітрати – це солі азотної кислоти, які також називають селітра. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму.
- Замочуйте фрукти та овочі в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах а фруктах на 25-30 %. Результат буде ще кращим при збільшенні кількості води і продовженні часу вимочування.
- Їжте тільки ті частини овочів та фруктів, що містять найменше нітратів у випадках, якщо, наприклад, ви знаєте про високий рівень нітратів у ґрунтових водах. Обрізайте верхню та нижню частину у столових буряків, шкірку у кабачків, хвостики та шкірку в огірках та редисці. В капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан.
- Готуйте овочі – за 40-50 хвилин виварювання кількість нітратів зменшується приблизно на 40-80%.
Не купуйте нітрат-тести, бо вони не працюють.
Ці прилади враховують не тільки нітрати, а й всі інші солі - фосфати чи натрієві, які насправді нам потрібні. Похибка таких вимірів може досягати мало не 100%. Визначити достовірну кількість нітратів можна тільки в лабораторних умовах.
Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди – це невід’ємна частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно! Дотримуйтеся порад і будьте здорові!