Який мінімальний розмір зарплати встановили для медиків та фармацевтів у 2023 році

12 Березня 2023, 09:20
Зарплата медиків 3170
Зарплата медиків

Гарантії щодо виплати базової заробітної плати поширюватимуться на ті медичні заклади, які мають договори із НСЗУ за Програмою медичних гарантій.

При цьому фонд оплати праці з нарахуваннями за поточний місяць не має перевищувати 85% грошового доходу медичного закладу, отриманого у поточному місяці, з урахуванням накопичених залишків, пише медичний портал «IT.MED.»

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 13 січня видав Постанову «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я», згідно з якою, мінімальна заробітна плата у 2023 році для лікаря та фармацевта за виконану у повному обсязі місячну (годинну) норму праці має становити не менше ніж 20000 грн, медичної сестри/брата та фахівця із реабілітації - не менше ніж 13500 грн. 

Це рішення не стосується фармацевтів-інтернів та лікарів-інтернів. 

При цьому під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру враховуються основна, додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. 

У МОЗ стверджують, що відтоді як лікарні стали самостійними підприємствами, відповідальність за розподіл бюджету лікарні та раціональне використання коштів покладено саме на керівника медичного закладу. Він своєю чергою має бути ефективним менеджером, який спрямовує більшу частину бюджету на забезпечення медиків гідною заробітною платою, при цьому залишаючи кошти на закупівлю медикаментів та розвиток закладу. 

У Міністерстві додають, щоб програма медичних гарантій здійснювалося, не можна перевищувати 85% доходу за поточний місяць. Якщо ж установа спрямовує стовідсотковий фонд на зарплати, не вистачить коштів на закупівлю потрібних ліків, харчування, устаткування тощо. 

Читайте також: Як контрактуватимуть онкоцентр на Волині після реорганізації – радились із Нацслужбою здоров'я

Українці не зможуть отримувати безоплатні лікувальні послуги. Громадянам доведеться покривати всі витрати самостійно, що суперечить договору з НСЗУ. Аби не сталося подібних проблем, в МОЗ обіцяють стежити за якістю надання медичних послуг шляхом періодичного моніторингу закладів. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024