На Волині за два місяці в рази зросла захворюваність на кашлюк

06 Березня 2023, 17:12
На Волині за два місяці в рази зросла захворюваність на кашлюк 1723
На Волині за два місяці в рази зросла захворюваність на кашлюк

У Волинській області за січень-лютий 2023 року зафіксували 15 випадків кашлюка. Минулого року було два випадки, а у 2021-2020 рр. – жодного.

У тому числі виявили чотири сімейних вогнища кашлюка, де двоє і більше хворих в одній родині, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Фахівці оперативно розпочали епідрозслідування. Лікарі-епідеміологи структурних підрозділів ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»  провели протиепідемічні заходи у вогнищах, встановили коло контактних, вивчили їх вакцинальний статус, надали рекомендації щодо організації проведення протиепідемічних заходів з метою локалізації та недопущення поширення хвороби. 

Також провели комунікаційні заходи  в навчальних закладах, де вчилися хворі, з профілактики керованих інфекцій. Роздані інформаційні матеріали.

Читайте також: На Волині у матері та її одномісячної дитини діагностували кашлюк

Довідково. Кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш  характерною ознакою кашлюка є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, інфікованих кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. 

Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. У немовлят кашлюк може проявлятися апное (тимчасовим припиненням дихальних рухів), тому для новонароджених дітей особливо важливо перебувати у щепленому середовищі.  Якщо у вашій сім’ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам’ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюка, несуть загрозу немовляті!

Приблизно у кожної десятої дитини, яка захворіла на кашлюк, розвивається запалення легень, у кожного 50-го виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 на 250 випадків (у 1% грудних дітей) вражається головний мозок (енцефалопатія). Кашлюк і його ускладнення можуть призвести до смерті дитини. Пік смертності від кашлюка припадає на вік до 1 року.

Читайте також: Кашлюк. Що варто знати: поради від ЮНІСЕФ

У МОЗ закликали українців робити щеплення від кашлюка

Симптоми, зазвичай, з’являються через 7–10 днів після інфікування: помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

Виникненню та поширенню даного захворювання сприяє збільшення кількості неімунних осіб та в свою чергу зниження колективного імунітету.

У прищеплених дітей ризик захворіти  у 4-6 разів нижча.

Тож, одним з найбільш ефективних методів профілактики кашлюка і його ускладнень є вакцинація. Щеплення проти кашлюка входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцини закуповуються державним коштом, отже щепити дитину можна безоплатно в медичному закладі. Потрібно лише звернутися до свого сімейного лікаря. 

Схема щеплення:

  • перша доза — 2 місяці
  • друга доза — 4 місяці
  • третя доза — 6 місяців
  • четверта доза — 18 місяців

Для вакцинації проти кашлюка можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

Для того, щоб вберегти вашу дитину від кашлюка, вона повинна отримати рекомендований курс щеплень.

Лікарі-епідеміологи ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» закликають волинян перевірити вакцинальний статус і щеплення, зроблені дітям.

Вакцинуйтеся! Бережіть себе та своїх дітей!

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром