Як введення е-рецепту на рецептурні лікарські засоби полегшить їх придбання

26 Лютого 2023, 13:21
Як введення е-рецепту на рецептурні лікарські засоби полегшить їх придбання 2033
Як введення е-рецепту на рецептурні лікарські засоби полегшить їх придбання

Вже навесні цього року українці зможуть отримати будь-який рецептурний препарат за електронним рецептом.

Про це повідомляє EZdorovya у фейсбуці.

Раніше за е-рецептом почали відпускати антибіотики та наркотичні препарати. Відтепер електронний рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні рецептурні лікарські засоби. Розберімося, як нововведення полегшить тобі життя.

Рецептурні препарати щороку рятують мільйони життів. Дієві у лікуванні багатьох захворювань, вони запобігають їхньому розвитку або ж полегшують симптоми. Водночас неправильне приймання таких препаратів ризиковане для здоровʼя. Нагадаємо: лікарелікування доцільніше та безпечніше за самолікування.

Як отримати електронний рецепт

Мати декларацію не обов‘язково. Потрібно зареєструватися в ЕСОЗ (електронній системі охороні здоров’я) — це допоможе зробити будь-який лікар або лікарка. Виписати е-рецепт зможуть лікарі та лікарки як первинної, так і спеціалізованої ланок. Це стосується державних, комунальних, приватних клінік, а також лікарів та лікарок, що оформлені як ФОП.

Цифровізація зробить лікування більш мобільним та ефективним. Лікуючі лікар або лікарка за твоєю згодою зможуть переглянути дані, дізнатися про супутні захворювання, приймання інших медикаментів та іншу інформацію, необхідну для ефективного лікування.

Аби придбати ліки за е-рецептом, в аптеці повідом номер рецепта та унікальний код підтвердження, які знайдеш у своєму смартфоні.

Читайте такожЯкий термін дії рецепта на «Доступні ліки»

Зверни увагу: деякі звичні для тебе ліки проти кашлю, заспокійливі чи знеболювальні також можуть належати до рецептурних препаратів.

За відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі, зможеш отримати рецепт на паперовому бланку. Якщо ти або твої близькі не маєте мобільного телефону, лікар або лікарка надрукує інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці.

Читайте такожДо кого звертатися за «Доступними ліками», якщо ваш лікар захворів

Як знайти аптеку, що відпускає «Доступні ліки»

Е-рецепт на наркотичні лікарські засоби: що зміниться для пацієнтів, які потребують знеболення

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024