Професор Волинського медінституту дав поради, як харчуватися пацієнтам з туберкульозом

19 Лютого 2023, 15:45
Юрій Валецький 1881
Юрій Валецький

Пацієнтам з туберкульозом, які лікуються амбулаторно, потрібно дотримуватись певного раціону.

Про те, як правильно харчуватися таким пацієнтам, розповідає на фейсбук-сторінці «Партнерство «Зупинимо туберкульоз. Україна» Юрій Валецький, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри медсестринства та екстреної медицини Волинського медичного інституту.

За словами лікаря, у період лікування ТБ варто прислухатися до своїх бажань та не їсти через силу. На початку лікування, коли є прояви інтоксикації (підвищена температура тіла, кволість та інше) апетит зазвичай поганий. Цим не слід перейматись. Це захисна реакція організму. Під впливом протитуберкульозного лікування апетит покращиться.

Основні рекомендації:

  •  Їсти, коли хочеться, скільки хочеться і те, що хочеться (в розумних межах, без фанатизму);

  •  Бажано їсти невеликими порціями 4 – 5 разів на день, не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу, насолоджуючись її смаком, виглядом, сервіруванням стола, не відволікаючись розмовами, переглядом телепередач та інше;

Овочі та фрукти бажано вживати, ті, які вирощені у радіусі 100 км від місця проживання. Вони звичніші для нашого організму. «Заморські» делікатеси (банани, ананаси, манго, ківі) вживати можна, але не щоденно, а десь 1 – 2 рази на місяць і не у великій кількості.

Читайте такожУ громаді на Любомльщині медики розслідували випадок захворювання на туберкульоз в учня

Чому?

Від місцевих овочів та фруктів, які ми вживаємо зазвичай, не буде алергії. У нашому організмі наявні ферменти для їх перетравлення, а від тих, що ми не звикли вживати - може бути алергія, порушення травлення. 

«У моїй практиці зустрічались випадки, коли пацієнтам, які мешкають у селі та є соціально незахищеними, родичі чи друзі, з хороших намірів, приносили «заморські делікатеси», які вони ніколи або рідко вживали. Натомість у хворих розвивалась алергія, розлади травлення, які інколи важко відрізнити від побічної дії ліків. Доводилося скасовувати лікування, застосовувати додаткові ліки, щоб зняти прояви алергії», – ділиться Юрій Валецький.

Їжа має бути різноманітною: м`ясо, овочі, фрукти, каші. Однак, якщо людина не любить якісь продукти, то змушувати себе не потрібно. 

Читайте також: В Україні лікуватимуть туберкульоз відповідно до рекомендацій ВООЗ

«Я навіть не забороняю вегетаріанства, якщо це людині в задоволення або є інші особливості харчування», – розповідає лікар.

Якщо ж у пацієнта, хворого на ТБ, є супутня патологія (цукровий діабет, цироз печінки, хронічний гепатит, ниркова недостатність), а це буває досить часто, то слід дотримуватись дієти відповідно до цих захворювань.

«Бачив я у своїй практиці випадки, коли хворих на цукровий діабет родичі змушують посилено харчуватись. Внаслідок цього у них підвищується рівень цукру в крові, прогресує цукровий діабет, розвиваються діабетичні коми й таке інше. Або пацієнтам з хронічним гепатитом в раціон дають надто жирну їжу, вважаючи, що при ТБ потрібно вживати багато жирів. Натомість – загострюється супутня патологія і приходиться скасовувати протитуберкульозне лікування, що є не бажаним та інколи небезпечним для життя», – каже Юрій Валецький.

Важливо пити більше рідини. Це може бути молоко, узвар, сік, вода;

Не варто зловживати солодким (як напоями, так і продуктами).

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024