В Україні внесли зміни до правил поводження з медичними відходами

20 Січня 2023, 15:17
В Україні внесли зміни до правил поводження з медичними відходами 2498
В Україні внесли зміни до правил поводження з медичними відходами
Шість тонн інфекційно небезпечних відходів генерує Україна щодня під час пандемії COVID-19.
 
Неправильне поводження з медичними відходами ставить під загрозу громадське здоров’я як через прямий вплив, так і через загострення екологічної кризи. Адже високий рівень утворення відходів і низькі показники вторинного перероблення призвели до того, що в Україні до 90% медичних відходів потрапляють на сміттєзвалища, повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 
 
У відповідь на ці виклики МОЗ наказом від 06.09.2022 № 1602 внесло зміни до Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами.

Ризики

Медвідходи – це джерело хімічних, токсичних, канцерогенних, мута­генних і радіаційних впливів на організм людини, які загрожують травматизмом та інфікуванням.
 
Насамперед відходи системи охорони здоров’я — це джерело потенційно небезпечних мікроорганізмів, які можуть заражати пацієнтів, медичний персонал і загалом населення.
 
Інфікування через відходи може відбуватися внаслідок:
  • пошкодження шкірного покриву, зокрема порізу чи уколу;
  • контактування зі шкірою або слизовими оболонками;
  • вдихання;
  • проковтування.
Насамперед змін зазнала класифікація відходів. До категорії А (безпечні відходи) додали харчові відходи інфекційних, фтизіатричних і дерматовенерологічних стаціонарів. Також унесли до цієї категорії первинну упаковку лікарських засобів, окрім первинної упаковки токсичних, сильнодіючих і наркотичних лікарських засобів.
 
Категорія В (інфекційно небезпечні відходи) зазнала незначних, однак вкрай важливих змін: медичні відходи, забруднені біологічними рідинами, дозволили після оброблення передавати на вторинне перероблення.
 
Докладно про нові підходи до роботи з медвідходами читайте в статті Романа Колесника, керівника відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я, за посиланням🔗 http://bit.ly/3WlzVvl
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024