Як налагодити режим дня: основні поради

17 Січня 2023, 12:55
Режим дня 615
Режим дня

Людина почувається добре, коли живе за розкладом. Лягає спати і прокидається, снідає, працює, робить пробіжку і відпочиває в той самий час щодня. 

Тоді наші біологічні системи задоволені й дозволяють тілу та мозку жити в гармонії, пишуть у Нацслужбі здоров'я.

Довгі вихідні, подорожі, веселі святкування до пізньої ночі, багато нової та ситної їжі, улюблені коктейлі можуть дещо вибити нас зі звичного ритму життя. Це може відбитися як на фізичному, так і на психічному стані. Ми почуваємося млявими, слабкими, не маємо бажання працювати. Розповідаємо, як повернутися до режиму максимально безболісно.

Складіть графік. Хай у ньому буде час на роботу і відпочинок. Так ви будете розуміти, коли яку справу виконувати, це допоможе уникнути прокрастинації. Список справ та викреслювання виконаного додатково стимулює мозок і дозволяє почуватися молодцями.

Відрегулюйте сон. Якщо важко вставати вранці, спробуйте лягати в ліжко на пів години раніше. І збільшуйте час, відведений для сну, поки не почнете почуватися вранці бадьоро. Повноцінний сон дуже важливий для тіла і розуму.

Робіть вправи. Іноді здається, що ми й так втомлені, яка там фізична активність. Але зарядка, пробіжка чи кілька десятків присідань навпаки збадьорять нас. А інтенсивне тренування дасть приємну втому, після якої буде легше заснути.

Їжте збалансовану їжу. Свіжі овочі та фрукти, каші з цільнозернових злаків, риба, яйця, нежирне м’ясо допоможуть відновитися після не дуже здорової святкової дієти.

Спілкуйтеся з приємними людьми. Соціалізація допомагає мозку утворювати нові нейронні зв’язки, а дофамін та окситоцин змушують нас почуватися краще. Якщо ж втомилися від гучних компаній, то навпаки – заплануйте час для себе: сходіть на масаж, прийміть ванну з пінкою, почитайте книжку, яку давно відкладали, заваріть какао і подивіться милу комедію

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром