Де та які аналізи ветеранам війни можна здати безоплатно

27 Листопада 2022, 15:45
Де та які аналізи ветеранам війни можна здати безоплатно 1756
Де та які аналізи ветеранам війни можна здати безоплатно

Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг – ветерани війни можуть зробити їх безоплатно в межах Програми медичних гарантій.

Більшість аналізів передбачені відповідними пакетами, наприклад, в пакеті медичної допомоги на первинці або пакеті амбулаторної допомоги тощо, повідомляє Національна служба здоров'я.

Кожен ветеран при зверненні сімейного лікаря чи терапевта, має право на безоплатний гарантований державою перелік медичних послуг на первинній ланці, який включає такі аналізи:
  •  загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  •  загальний аналіз сечі;
  •  загальний холестерин;
  •  глюкоза крові.

Також безоплатно можна зробити на первинній ланці швидкі тести на тропонін; ВІЛ; вірусні гепатити; визначення антигену SARS-CoV-2.

Якщо потрібні інші аналізи, то сімейний лікар або терапевт направить на спеціалізовану ланку і ветеран отримає їх безоплатно у закладах, які мають договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу.

У пакет амбулаторної допомоги входить проведення загальних клінічних та біохімічних лабораторних обстежень, бактеріологічні дослідження, молекулярно-генетичні, імунологічні, цитологічні, гістологічні дослідження матеріалу, гормональні дослідження тощо.

Також безоплатною є лабораторна та інструментальна діагностика і за іншими пакетами медичних послуг. Наприклад, 6 інструментальних досліджень для ранньої діагностики найпоширеніших серед українців онкозахворювань, які є пріоритетними послугами і виділені в окремі пакети. Це мамографія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія, гастроскопія та колоноскопія.

Якщо ветерану надають медичну допомогу в умовах стаціонару, то всі необхідні аналізи передбачені стаціонарними пакетами мають бути зроблені у закладі безоплатно – організовує їх медичний заклад.

Щоб пройти лабораторні дослідження безоплатно пацієнту потрібне електронне направлення. Це важлива умова, адже завдяки направленню Національна служба здоров’я знає, якому закладу заплатити за надану послугу.

Перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно, в тому числі лабораторні та інструментальні дослідження, може перевірити кожен на сайті НСЗУ у розділі «Вимоги 2022» у файлі «Специфікації».

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024