Що станеться, якщо людство продовжить нераціонально використовувати антибіотики

27 Листопада 2022, 15:08
Що станеться, якщо людство продовжить нераціонально використовувати антибіотики 1077
Що станеться, якщо людство продовжить нераціонально використовувати антибіотики

Антибіотикорезистентність (AMR) – набуття бактеріями стійкості до антибіотикотерапії, у результаті чого антибіотики та інші протимікробні препарати стають все менш ефективними, а інфекції стає все важче або неможливо лікувати.

Наразі щороку у світі 700 000 людей помирає від хвороб, спричинених бактеріями, стійкими до існуючих антибіотиків. Якщо нічого не зробити якнайшвидше, ця цифра становитиме 10 мільйонів смертей щороку вже з 2050-го, йдеться на сторінці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Що станеться, якщо людство продовжуватиме нераціонально використовувати антибіотики? – настане реальність, у якій фрази «просто пропийте антибіотик» уже немає:

  •  діагноз бактеріальна пневмонія — це вирок;

  •  будь-яка операція — це ризик зараження крові;

  •  кесарів розтин — знову страшний ризик для породіллі.

Експерти ВООЗ визначають причиною зростаючої хвилі антибіотикорезистентності безконтрольне застосування антибіотиків пацієнтами без призначення лікаря. Ризик вироблення антибіотикорезистентності зростає і при недотриманні режиму прийому ліків в ситуаціях, коли вони потрібні. Саме тому лікування антибіотиком має призначати та контролювати тільки лікар.

Загалом, це дуже комплексна проблема, яка має вирішуватися глобально й не лише у сфері медицини, а й у сфері тваринництва, де також зловживають використанням антибіотиків.

Проте, кожен із нас може допомогти відкласти страшне майбутнє і зробити так, щоби наші діти й онуки одужували легко від захворювань, від яких нині одужуємо завдяки антибіотикам ми.

Почнімо з того, що будемо безумовно дотримуватися правила: призначати антибіотики — це справа лікаря!

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024