Чому інфекційний контроль у закладах охорони здоров'я важливий для пацієнта

09 Листопада 2022, 16:32
Чому інфекційний контроль у закладах охорони здоров'я важливий для пацієнта 925
Чому інфекційний контроль у закладах охорони здоров'я важливий для пацієнта

Медична допомога не повинна завдавати шкоди нікому. Проте, кожен рік у всьому світі через неналежне  надання медичної допомоги заподіюють шкоду мільйонам пацієнтів. 

Інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги (ІПНМД) або, як прийнято їх називати — внутрішньолікарняні інфекції — є важливою проблемою охорони здоров’я в усьому світі, роз'яснюють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Щоб отримати якісні дані щодо поширеності ІПНМД в Україні, у 2021 році відбулося пілотне дослідження одномоментної поширеності ІПНМД та використання антимікробних препаратів за методологією ECDC.

У процесі дослідження проаналізували дані 1450 пацієнтів. За результатами основного дослідження поширеність ІПНМД склала 5,7%. Розподіл випадків між різними відділеннями був неоднорідним. До відділень із високим ризиком, що склали 10% захворювання на ІПНМД увійшли відділення хірургічного профілю та відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії. Серед усіх ІПНМД найбільш поширеними були інфекції області хірургічного втручання — їх частка склала 33,7%, пневмонії — 25,6%, інфекції сечовивідних шляхів — 14,0%.

У серпні минулого року набув чинності наказ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/ закладах надання соціальних послуг/ соціального захисту населення» від 03.08.2021  № 1614.

У наказі здійснено  всесторонній підхід  щодо надання безпечної медичної допомоги, у якому  враховуються всі проблемні питання,  включаючи фінансове забезпечення потрібної інфраструктури, кадрове забезпечення профільними спеціалістами, детальна інструкція щодо оцінки закладу перед впровадженням з нараховуванням балів та чи не вперше у наказі враховані міжособистісні проблеми між колегами та керівниками та пропозиції щодо їх вирішення. Так би мовити, професійний документ з ноткою психології… 

Але чи не це стає часто проблемою у впровадженні новизни у стару систему?!

Колеги жартома називають цей наказ «Біблія для медиків», адже  він містить 5 повноцінних розділів, де в деталях розписана послідовність дій для комісії з інфекційного контролю. 

Яка користь для пересічного пацієнта та чому це важливо?  Впровадження наказу дає змогу знизити ризик ІПНМД до мінімуму завдяки врахуванням всіх аспектів, котрі раніше призводили до виникнення післяопераційних ускладнень, приєднання вторинних інфекцій,  пов’язаних  з невиявленням носіїв  патогенних мікроорганізмів серед персоналу і пацієнтів, тривалих вогнищ гнійно-септичної інфекції, недотримання персоналом гігієни рук,  а також контроль за обігом антибіотиків у закладі та профілактика антибіотикорезистентності.  

Ключове місце у цій системі звісно займає включення у комісію лікаря-епідеміолога, який  відповідає за проведення та ефективне впровадження протиепідемічних заходів,  створення плану та послідовне його виконання, контроль навчання персоналу та оцінювання  набутих знань та навичок

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024