На Волині побільшало хворих на грип та ГРВІ: людей закликають вакцинуватися

09 Листопада 2022, 14:51
На Волині побільшало хворих на грип та ГРВІ 1216
На Волині побільшало хворих на грип та ГРВІ

У Волинській області з 31 жовтня по 6 листопада на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі коронавірусну інфекцію, захворіли 2690 осіб проти — 2488 осіб за попередній тиждень.

Підвищення рівня захворюваності становить 8%. Серед захворілих 61% становлять діти до 17 років, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Інтенсивний показник захворюваності за даний період становить 263 на 100 тисяч населення, що на 52% нижче епідемічного порогу та відповідає низькому рівню інтенсивності епідемічного процесу.

На Волині за поточний  тиждень проти грипу вакциновано 31 особу, із них троє дітей.

За результатами епіднагляду в Україні циркуляції вірусів грипу не зареєстровано. В області, крім коронавірусної інфекції, циркулюють аденовіруси, RS-віруси.

Найкраща профілактика грипу — це вакцинація, радять у Волинському центрі КПХ. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною. Найкращий час для щеплення – на початку епідемічного сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Ефективність вакцини настає через 14 днів.

Завдяки активній співпраці ЦГЗ, МОЗ та міжнародних партнерів вдалося отримати як гуманітарну допомогу 163 тисяч доз вакцин ВАКСІГРИП проти грипу, а також 30 тисяч доз ДЖІСІ ФЛЮ від міжнародного проєкту PIVI для безоплатного щеплення медичних працівників та військових.

Ці вакцини вже розподілені між усіма областями України. Вже зараз на приватному ринку в аптеках українці можуть придбати такі вакцини:

  • ДЖІСІ ФЛЮ КВАДРИВАЛЕНТ, Корея (32 200 тис. доз);
  • ВАКСІГРИП ТЕТРА, Франція (50 000 тис. доз).

На сайті Держлікслужби є інформація про порядок здійснення контролю за відповідністю імунобіологічних препаратів, що застосовуються в медичній практиці. Це означає, що ці вакцини пройшли реєстрацію та безпечні до використання!

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей запобігти виникненню ускладнень  та смертельним наслідкам хвороби.

Основні групи ризику:

— медичні працівники, які мають більший ризик захворіти на грип через особливості професії;

— вагітні, яким варто пам’ятати, що грип може мати серйозні наслідки під час вагітності. Натомість вакцинація проти сезонного грипу безпечна на всіх етапах вагітності;

—  особи старше 65 років, так як імунітет із віком послаблюється і стає менш ефективним у боротьбі із грипом;

— люди із хронічними захворюваннями, у котрих  ризик ускладнень грипу значно підвищується.

Придбати вакцини можна в аптеках і зробити щеплення у закладі охорони здоров’я.

Закликаємо вас до  свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров`я ваших близьких!

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024