На Рівненщині побільшало хворих з підозрою на гострий мозковий інсульт

08 Листопада 2022, 09:05
На Рівненщині побільшало хворих з підозрою на гострий мозковий інсульт 1152
На Рівненщині побільшало хворих з підозрою на гострий мозковий інсульт
Упродовж 10 місяців 2022 року кількість звернень та виїздів бригад швидкої меддопомоги з приводу підозри на гострий мозковий інсульт (ГМІ) зросла на 383 випадки.
 
На 406 випадків зросла кількість госпіталізованих хворих з підозрою на ГМІ упродовж цього року, повідомив під час пресконференції заступник директора центру з оперативної роботи, медицини катастроф та ЦЗН КП «Обласний центр екстреної меддопомоги та медицини катастроф» Олег Ушкевич.
 
Майже на 7% більше госпіталізовано хворих в інсультні центри у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тобто у ті заклади, що мають підписаний пакет з НСЗУ. Вагому роль відіграє контроль над цим важливим питанням з боку Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА.
 
На Рівненщині працює 8 інсультних центрів. Зокрема, у Дубенській міській лікарні, РЦМЛ, РОКЛ імені Юрія Семенюка, Березнівській ЦМЛ, Володимирецькій, Рокитнівській, Вараській БЛІЛ та Сарненській ЦРЛ.
 
«Вони становлять єдину цілісну систему, починаючи з первинки, далі спеціалізовані заклади охорони здоров’я, відповідні центри, екстренка та ЗОЗ, де є реабілітація. Ми маємо весь комплекс для надання якісної меддопомоги», – зазначив під час пресконференції директор Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА, кандидат наук з державного управління Олег Вівсянник.
 
Також зріс відсоток госпіталізації хворих, яких доставляють упродовж часового вікна 4.5 години. У 2021 році від кількості госпіталізованих було доставлено в інсультні центри упродовж 4,5 годин 55,7%. Тобто це відбулось у межах «терапевтичного вікна», що дозволило провести системний тромболізис та врятувати велику кількість нейронів кори головного мозку. У цьому році ця цифра зросла до 64,1 %.
 
Якщо за весь минулий рік було проліковано 690 пацієнтів, то за 9 місяців цього року – майже 650 осіб. Відчувається значний ріст пацієнтів з ГМІ. Це пов’язано зі стресами, війною, відсутністю адекватної профілактики, інколи байдужим ставленням до власного здоров’я, пояснив під час пресконференції завідувач обласного інсультного центру Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка Олександр Погребняк.
 
«Я звертаюся до всіх: стежте за своїм тиском. За це я агітував коли працював на Луганщині та брав участь у телепередачах. Переконаний, що більшість людей не знає, який у них тиск. Треба мати тонометр, вранці та увечері міряти тиск», – закликав присутніх завідувач хірургічної кафедри №1 ДЗ «ЛДМУ», нейрохірург, д.м.н., заслужений лікар України, професор Сергій Усатов.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8

 

 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024