Яку добову дозу вітаміну D треба отримувати людям різного віку

04 Листопада 2022, 09:15
Яку добову дозу вітаміну D треба отримувати людям різного віку 389
Яку добову дозу вітаміну D треба отримувати людям різного віку

Під час тих пір року, коли сонця значно менше, ніж літом та весною, виникає питання, чи потрібно приймати вітамін D і якщо так, то кому саме. Адже багато хто чув про дефіцит вітаміну D та наслідки цього явища.

Вітамін D людина отримує не лише із сонячними променями. Він також міститься у деяких продуктах харчування або може додаватися до них як харчова добавка, роз'яснюють в Нацслужбі здоров'я. 

Якщо говорити про харчові продукти, то вітамін D міститься не у багатьох із них. Він є у м’ясі жирної риби (такої як форель, лосось, тунець і скумбрія) та у риб’ячому жирі. У невеликій кількості вітамін D міститься у яєчних жовтках, печінці, грибах та сирах. Зазвичай регулярного вживання цих продуктів і перебування на сонці 10–15 хв достатньо для того, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну.

Добова норма для різного віку різниться. Для немовлят до 12 місяців – 10 мкг, далі — підвищується до 15 мкг. Стільки ж потрібно вагітним і жінкам, які годують грудьми. Людям старшого віку, від 70 років, потрібно 20 мкг. А в осінньо-зимовий період, коли кількість сонця знижується, дорослим варто додавати профілактичну дозу вітаміну D до свого раціону — 10 мкг на добу.

Радимо проконсультуватись із педіатром дитини або сімейним лікарем, терапевтом перед тим, як приймати додаткові вітаміни. Також ваш лікар може надати відповідні рекомендації, враховуючи саме вашу ситуацію зі здоров’ям

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024