В який містах Волині можна здати кліщі для лабораторних досліджень на інфекції

25 Жовтня 2022, 14:19
На Волині працівники лабораторій вчилися, як досліджувати кліщі методом темнопольної мікроскопії 1133
На Волині працівники лабораторій вчилися, як досліджувати кліщі методом темнопольної мікроскопії

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, а також його структурних підрозділів взяли участь у засіданні лабораторної ради мікробіологічної лабораторії установи.

Вони, зокрема, обговорили перспективи діяльності у зв’язку з ухваленням Закону України «Про систему громадського здоров’я» і роботу лабораторій відповідно до вимог ISO17025 та ISO15189, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Також на засіданні йшлося про впровадження в роботу бактеріологічних лабораторій  методики визначення чутливості мікроорганізмів до антимікробних препаратів згідно з європейськими вимогами EUCAST.

Значну увагу учасники засідання приділили питанням лабораторних досліджень кліщів. Відбулося практичне заняття щодо використання темнопольної мікроскопії як методу діагностики хвороби Лайма.

Кліщі можуть бути переносниками небезпечних інфекційних захворювань, зокрема, хвороби Лайма – лаймбореліозу та кліщового вірусного енцефаліту. Випадки цих захворювань постійно реєструють на території Волині.

Самотужки видаляти кліща не варто! Краще звернутися за допомогою до лікувальної установи за місцем проживання, де його витягнуть фахівці.

Видаленого кліща доцільно дослідити  у лабораторії. Пункти їх прийому на дослідження для зручності громадян працюють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, а також за місцем розташування його  структурних підрозділів.

Прийом кліщів для лабораторних досліджень здійснюється щоденно (крім вихідних) за адресами:

  • м. Луцьк, пр. Волі, 55,
  • м.Ковель, вул.Незалежності 17А,
  • м.Володимир, вул. Устилузька, 29,
  • м.Нововолинськ, вул Гагаріна, 10,
  • м.Камінь-Каширський , вул Шевченка, 104,
  • смт. Маневичі, вул.Незалежності,3.

Лабораторному дослідженню підлягають цілі непошкоджені, живі кліщі, відразу після видалення їх з тіла людини. При неможливості швидкої (в день видалення) доставки в лабораторію, кліщів слід зберігати в умовах  холодильника при температурі + 4-8 градусів С до двох діб.

Кліщів потрібно доставляти в посудинах із доступом повітря (пробірка з ватно-марлевим корком або ємність для збору біологічного матеріалу з незначними проколами кришки, діаметром меншим за кліща. На дно ємності треба покласти зволожену вату або бинт без надлишку вологи.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024