З початку року на Рівненщині від поліомієліту провакцинували 52% дітей віком до року

25 Жовтня 2022, 13:48
З початку року на Рівненщині від поліомієліту провакцинували 52% дітей віком до року 849
З початку року на Рівненщині від поліомієліту провакцинували 52% дітей віком до року

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, обумовлене ураженням сірої речовини спинного мозку і характеризується переважно патологією нервової системи, призводить до парезів або паралічів м'язів.

Викликається диким штамом поліовірусу, що є найдрібнішим представником кишкових вірусів.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду, зазначають у Рівненському обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики. 

Інкубаційний період становить від 3 до 35 днів, найчастіше — 7–14 діб. Людина занедужує раптово, турбують нудота, блювота, загальна слабкість, м'язова слабкість у ногах та руках, головний біль. Найбільш небезпечні клінічні форми, які супроводжуються паралічами м'язів кінцівок, м'язів діафрагми, розладами дихання та серцево-судинної діяльності.

Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Фахівці закликають батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Від початку 2022 року на Рівненщині від поліомієліту провакцинували 52% дітей віком до року.

На сьогодні у закладах охорони здоров’я вакцина є як інактивована, так і оральна. Якщо дитина через певні обставини пропустила щеплення, то слід звернутися до сімейного лікаря.

Нагадаємо, що у 2021-му восени поліомієліт виявили у двадцяти дітей на Рівненщині й Закарпатті. У Великій Омеляні півторарічна дівчинка отримала параліч, а 19 дітей були контактними й мали безсимптомний перебіг. Батьки дівчинки не зробили їй щеплення через релігійні переконання. В області був оголошений надзвичайний стан біологічного характеру були проведені додаткові тури імунізації дітей Великоомелянської громади.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024