На Рівненщині збільшилась кількість рецидивів з туберкульозом

19 Жовтня 2022, 11:43
На Рівненщині збільшилась кількіст рецидивів з туберкульозом 1148
На Рівненщині збільшилась кількіст рецидивів з туберкульозом

У порівнянні зі статистичними даними 2021 року, на Рівненщині показник хворих на туберкульоз верхньодольової локалізації у цьому році став вищим.

З 46 до 53 випадків збільшилася кількість рецидивів. Зросла й кількість бактеріовиділювачів – з 52 до 89, йдеться в телеграм-каналі Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Проблема туберкульозу досі залишається актуальною, особливо в контексті пандемії COVID-19, яка піддає ризику прогрес боротьби з захворюванням. У період повномасштабної війни, стресу, зміни місця проживання, зниження соціально-економічного рівня життя годі й говорити про міцний імунітет, тому обачним треба бути кожному.

Оскільки туберкульоз – захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, для зараження потрібен тривалий і тісний контакт з інфікованим. Захворіти може будь-хто, навіть люди з, так званих, благонадійних верств населення: лікарі, вчителі, офісні робітники. До груп ризику належать курці, пацієнти з діабетом та люди зі скомпрометованим імунним статусом. 

Працівники медичних установ (в т.ч. фтизіатричних) та закладів соціальної допомоги є контингентами високого ризику зараження персоналу туберкульозом. Розвитку захворювання сприяє відсутність збалансованого харчування, послаблення імунної відповіді та адаптаційної реактивності організму.  

У разі виникнення симптомів захворювання не варто зволікати зі зверненням за медичною допомогою, адже за відсутності лікування бактеріальна інфекція може поширюватися й уражати інші органи.  

За яких симптомів варто звернутися до лікаря

Зазвичай клінічна картина туберкульозу легень характеризується наступними проявами: стійке підвищення температури тіла до 37,5-380, загальна слабкість, втрата апетиту та зниження маси тіла, нічна пітливість, порушення сну, кашель (спочатку сухий, надалі - вологий). 

У порівнянні зі статистичними даними 2021 року, показник хворих на туберкульоз верхньодольової локалізації у цьому році став вищим. З 46 до 53 випадків збільшилася кількість рецидивів. Зросла й кількість бактеріовиділювачів – з 52 до 89.                                                                                           

Підвищилися показники смертності від туберкульозу. Якщо ви не хочете поповнити список хворих, радимо подбати про профілактику. Задля забезпечення активного виявлення нових випадків, населення України старше 14 років проходить регулярний флюорографічний скринінг. 

Успіхи в подоланні захворювання можливі за умов чіткої організації протитуберкульозних заходів, зокрема вакцинації.                                                                                                                                 

Рекомендуємо уникати контакту з людьми, які скаржаться на кашель та мають інші симптоми захворювань, збільшувати фізичну активність, зміцнювати здоров'я. Радимо стримано ставитися до трендів у дієтології (голодування, дієти), консультуючись із цього приводу з лікарем; нівелювати стрес шляхом прогулянок на свіжому повітрі, медитацій, читання  літератури               

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024