Мешканців Луцька та Нововолинська консультуватимуть медики мобільних бригад

14 Жовтня 2022, 08:14
Мешканців Луцька та Нововолинська консультуватимуть медики мобільних бригад 643
Мешканців Луцька та Нововолинська консультуватимуть медики мобільних бригад

За сприяння бюро ВООЗ в Україні спільно з МОЗ та ГО «Академії сімейної медицини України» на Волині проходить проєкт «Діяльність мобільних медичних команд в Україні в умовах війни».

Про це Райн.Медицина розповіли у громадській організації.

У Волинській області лише два міста увійшло у цей проєкт: Луцьк та Нововолинськ. Упродовж трьох місяців сімейні лікарі проводитимуть виїзди на амбулаторії та ФАПи Нововолинської громади.

«До проєкту залучені сімейні лікарі, які будуть здійснювати виїзди по амбулаторіях з метою забезпечення вразливих верств населення, людей з хронічними захворюваннями. Передбачають, що два сімейні лікарі будуть здійснювати огляд та прийом пацієнтів», – зазначає Ольга Попіка, директорка КНП Нововолинський центр ПМСД.

Після огляду будуть призначати лікування та надавати безкоштовно необхідні медикаменти. Слід зазначити, що у Нововолинській громаді нині мешкає 6500 ВПО, майже двадцятого розмістилися в амбулаторії селища Благодатне. Тут вони проживають та мають можливість звертатись до мобільних медичних команд, які приїжджають.

«Війна загострила існуючі хвороби у населення і додала нові проблеми зі здоров’ям. Навантаження на первинну ланку, вочевидь, зросло як за рахунок вимушено переміщених осіб, так і браку кадрів, тому діяльність мобільних команд актуальна як ніколи. Вже перші результати нашого проєкту показали гостру потребу людей з хронічними захворюваннями в мобільній допомозі сімейних лікарів. Наша професійна спільнота вважає за доцільне розглянути створення додаткового пакету послуг від НСЗУ, саме з мобільноі медичної допомоги, зокрема сільському населенню , яке не має стабільного і якісного доступу до медичних послуг», – говорить членкиня ГО «АСМУ» Ірина Волошина.

Мобільні медичні команди зосереджені на лікуванні хронічних захворювань: ХОЗЛ, бронхіальна астма, гіпертонічна хвороба, серцево-судинні захворювання, епілептична хвороба, судоми та захворювання щитовидної залози.

Проект мобільних бригад показав себе ефективним. Тож окрім Волині, медики допомагають на Чернігівщині, Сумщині, Харківщині, Черкащині, Хмельниччині та Київщині.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024