Накопичення вільних радикалів може спричинити передчасне старіння організму: як цього уникнути

05 Жовтня 2022, 14:53
Накопичення вільних радикалів може спричинити передчасне старіння організму: як цього уникнути 539
Накопичення вільних радикалів може спричинити передчасне старіння організму: як цього уникнути

В результаті хімічних реакцій, що відбуваються в організмі людини, постійно утворюються вільні радикали – молекули, на зовнішній орбіті яких знаходиться неспарений електрон. Вільні радикали нестійкі та активно вступають в реакцію з іншими молекулами виводячи їх з рівноваги.

Таким чином запускається ланцюгова реакція пошкоджень, які накопичуються в організмі і сприяють розвитку цілого ряду захворювань. Накопичення вільних радикалів вважається одною з причин передчасного старіння організму, пишуть у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Природа створила речовини, які нейтралізують вільні радикали віддаючи їм електрон, якого бракує.

Антиоксиданти поділяються на три групи.

Ферменти. Для їх утворення в організмі необхідні мікроелементи Zn, Fe, Cu, Mn, Se та амінокислоти, джерелом яких є різні харчові продукти: м’ясо, риба, крупи, молочні продукти, бобові. Чим різноманітніше харчування, тим більший повноцінніший набір амінокислот та мікроелементів надходить до організму.

Вітаміни А, С, Е і В-каротин. Потужним антиоксидантом є вітамін Е, який міститься у великій кількості в соняшниковому насінні, рослинній олії (але тільки в нерафінованій). Найкращим джерелом бета-каротину є овочі та фрукти, в особливості червоні та помаранчеві (яблука, болгарський перець, морква, гарбуз).

Біофлавоноїди. Містяться в рослинних продуктах, відомо декілька їх видів.

  • Антоціани. Це біофлавоноїди, які надають овочам та фруктам різноманітні кольори: червоний, фіолетовий, синій, малиновий і навіть чорний. Антоціанів багато в смородині, чорноплідній горобині, вишні, сливах, але найбільша кількість міститься в чорниці.
  • Кверцетин. Це найпотужніший із біофлавоноїдів, найбільше його в цибулі, а також в яблуках, помідорах, капусті броколі.
  • Лікопен. Міститься в помідорах, виділяється при нагріванні з додаванням рослинної олії. Тому вживати необхідно не тільки помідори в сирому вигляді, а й використовувати для приготування їжі томатний сік, пасту та томатні соуси.
  • Поліфенол. Це біофлавоноїд, який міститься в зеленому чаї. Його регулярне вживання знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, зокрема серцевих нападів та інсультів. Рекомендується вживати хоча б одну чашку зеленого чаю на день. 

Дуже важливим і доступним джерелом біофлавоноїдів та інших корисних речовин є часник, який є одним з найкращих засобів серцево-судинних захворювань. Рекомендується з’їдати декілька зубників часнику кожен день, особливо в осінньо-весняний період.

Майже всі біофлавоноїди виділені в чистому вигляді та існують як аптечні препарати. Але синтезована речовина діє на організм окремо, а в натуральних овочах і фруктах - ціле сімейство корисних речовин, представлене у вигляді широкого спектра вітамінів та мінералів. 

Тому пийте зелений чай, їжте цибулю, часник, гарбузу, ягоди та зелень відповідно до сезону. Це забезпечить ваш організм від захворювань та старіння, а також слідкуйте за новинами Центру

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024