Представники пацієнтської спільноти беруть активну участь у засіданнях робочих груп за Програмою медгарантій-2023

12 Вересня 2022, 09:21
Представники пацієнтської спільноти беруть активну участь у засіданнях робочих груп за Програмою медгарантій-2023 250
Представники пацієнтської спільноти беруть активну участь у засіданнях робочих груп за Програмою медгарантій-2023

У Національній службі здоров’я України триває робота над Програмою медичних гарантій на наступний рік. 

У складі робочих груп – 307 експертів, повідомляють у НСЗУ. 

Серед них активними учасниками є представники громадських та пацієнтських організацій України. Вони беруть участь у консультаціях з експертною медичною спільнотою та громадських обговореннях.

НСЗУ не змінює своїх пріоритетів. Основним фокусом Програми медичних гарантій лишається пацієнт та його потреби. Тому нам дуже важливі рекомендації громадських організацій. Вони найкраще знають потреби пацієнтів, чиї права захищають. Та є надійними партнерами НСЗУ у впровадженні пацієнтоорієнтованих підходів до надання медичної допомоги.

Олександра Балясна,  голова ГО Асоціація батьків передчасно народжених дітей «Ранні пташки»:

«Наші пропозиції стосувалися двох питань – посилення підтримки грудного вигодовування та психологічної допомоги. Серед запитів наших пацієнтів значно зросла частка щодо потреби у психологічній підтримці. Загалом, на 30%. Ми переконані, що це є чітким сигналом для підсилення цього виду допомоги у медичних закладах. Зокрема, під час засідання робочої зустрічі ми наголосили на потребу залишити 2 психологів у штатному розкладі. І у жодному разі не зменшувати об'ємів надання цієї послуги. Дуже тішить, що є тісна співпраця між медичними експертами та громадським сектором, що пацієнтів чують і враховують їхню думку. Вдячна НСЗУ за організацію процесів в такий спосіб взаємодії всіх сторін. В тих питаннях, де ми маємо компетенції. Завжди раді долучатися і допомагати у роботі команди експертів».

Вікторія Романюк,  віцепрезидентка ГО «Афіна. Жінки проти раку»:

Перший рік пакети медичних послуг створювались з нуля,  були тривалі дискусії експертів на засіданнях робочої групи.  В наступні роки було простіше,  –  пакети доопрацьовувались,  враховуючи досвід використання їх на практиці,  ставали більш деталізованими.  У період першого року впровадження Програми медичних гарантій зміни, повільно,  але, відбувались. Онкоцентри отримали в рази більше коштів від НСЗУ,  ніж отримували до реформи. Програма медичних гарантій працює,  проте багато пацієнтів через ряд причин продовжують платити за медичні послуги. Хочу наголосити,  що кожен з нас може впливати на розвиток сфери охорони здоров'я. Кожна людина сплачує податки, за рахунок цього наповнюється держбюджет, тому насправді українська медицина не є безоплатною. Кожен громадянин уже заплатив за медичні послуги, сплативши податки. Медичним закладам за отримані медичні послуги платить Національна служба здоров'я. А пацієнт має знати свої права та відстоювати їх,  якщо права порушуються. Кожен з нас може впливати на те,  як швидко будуть втілюватись зміни,  які сприятимуть створенню такої системи охорони здоров'я, в центрі якої пацієнт та його потреби».

Інеса Матюшенко, співзасновниця Фонду підтримки дорослих онкопацієнтів Inspiration family:

«Вже другий рік я і мої колеги є позаштатними експертами НСЗУ у написанні пакетів медичних гарантій за різними напрямками. За цей час ми помітили, що НСЗУ є дуже відкритою структурою у комунікації із громадськими організаціями, які є голосом онкопацієнтів та захищають їх права. Саме пацієнтські організації тісніше спілкуються з пацієнтами та знають з якими труднощами вони стикаються на всіх етапах лікування. Ми перші дізнаємось про те в яких послугах відмовляють пацієнтам медичні установи, що працює, а що ні. Ми маємо можливість швидко надавати зворотний зв'язок НСЗУ. Важливо, щоб пацієнти не тільки знали свої права, а і могли скористатись ними, отримуючи якісні послуги.

Присутність пацієнтських організацій  у робочих групах НСЗУ є основою того, що медичні послуги будуть надаватись на основі пацієнтоцентричності, де на першому місці є потреба пацієнта у безоплатній та якісній медичній допомозі. Важливо, що у цьому році буде звертатись увага не тільки на кількість наданих послуг, а і їх якість. Попри війну НСЗУ продовжує фінансувати медичні заклади, щоб українські пацієнти мали змогу продовжувати лікування. Також велика подяка лікарям, які всупереч великій навантаженості у роботі з пацієнтами беруть участь у розробці пакетів медичних гарантій додаючи нові пункти. Ми є однією командою, яка має працювати злагоджено та чути один одного. Хотілося б, щоб  у кожній робочій групі були представники декількох пацієнтських організацій».

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024