Вагітність та пологи у Програмі медичних гарантій-2023

30 Серпня 2022, 16:19
Вагітність та пологи у Програмі медичних гарантій-2023 2156
Вагітність та пологи у Програмі медичних гарантій-2023

У НСЗУ відбулося перше засідання Робочої групи експертів, які працюють за напрямом «Вагітність та пологи» у Програмі медичних гарантій-2023.

Експерти розглядали пропозиції до пакетів «Ведення вагітності в амбулаторних умовах» та «Медична допомога при пологах», повідомляють на сайті НСЗУ.

Щодо пакета «Ведення вагітності в амбулаторних умовах» - члени робочої групи обговорили пропозиції, надані експертами, та прийняли низку змін. Наприклад, додати до переліку необхідних лабораторних досліджень нові - обстеження функції щитоподібної залози у вагітної з симптомами або високим ризиком дисфункції органу, а також дослідження на наявність цитомегаловірусу, хламідіозу, гонореї та трихомоніазу.

Також доповнили специфікації та вимоги до послуги новими пунктами: 
- консультування жінки ще протягом 40 дня після пологів;
- постконтактна профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом, у випадку насильства за ознакою статі.

У зв’язку з військовою агресією росії проти України та значною кількістю внутрішньо переміщених осіб, експерти запропонували внести зміни до умов надання послуг. Зокрема, у підставах до надання послуг змінити редакцію пункту «самозвернення до лікаря-акушера-гінеколога, за умови наявності декларації про вибір лікаря ПМД» на «самозвернення до лікаря-акушера-гінеколога».

Важливим рішенням стало посилення вимог до організації надання допомоги. Серед них, зокрема, наявність лікарських засобів та обладнання для надання невідкладної допомоги та екстреної профілактики інфекцій, що передаються статевим шляхом у разі насильства за ознакою статі. А також забезпечення проведення лабораторних досліджень, зокрема, швидкими тестами на ВІЛ-інфекцію та сифіліс.

Далі члени Робочої групи обговорили проєкт специфікацій та умов закупівлі за пакетом «Медична допомога при пологах».

Більшістю голосів прийняли рішення додати у додаткові вимоги до переліку обладнання наявність у медичному закладі фетального монітору з автоматичним аналізом КТГ.

Експерти обговорили важливість впровадження в практичну діяльність установ класифікації кесаревого розтину за M. Robson з метою запобігання росту частоти абдоминального розродження без клінічних показань і поліпшення перинатальниих наслідків

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024