Хімічні атаки, лабораторії НАТО та походження SARS-CoV-2: міфи, які розповсюджує росія

06 Серпня 2022, 14:50
Хімічні атаки, лабораторії НАТО та походження SARS-CoV-2: міфи, які розповсюджує росія 766
Хімічні атаки, лабораторії НАТО та походження SARS-CoV-2: міфи, які розповсюджує росія

Російські медіа повідомляли, що рф направила вже 20 нот в Організацію із заборони хімічної зброї щодо загрози хімічних атак з боку України. Країни-члени цієї організації не забарилися з відповіддю: різко засудили безпідставну російську брехню. Фейкомети перекрутили заяву Генсека НАТО Єнса Столтенберга, аби довести, ніби «біолабораторії США» в Україні — це воєнні бази НАТО. А конспірологи та пропагандисти знову розкручують теорію штучного походження коронавірусу з лабораторій США.

МОЗ разом з проєктом USAID Ukraine - USAID Україна  «Підтримка реформи охорони здоров’я» та аналітичної платформи VoxCheck ділиться спростуваннями міфів про суспільне здоров’я, які поширюються в інформаційному просторі України, Білорусі, рф.

Дезінформація: Українські військові збираються підірвати ємності з хлором на Слов’янській ТЕС

У російському міноборони заявили, що ЗСУ готують провокацію з використанням отруйних речовин у Миколаївці Донецької області. Для цього на насосно-фільтраційну станцію Слов’янської ТЕС завезли та замінували ємності з рідким хлором об’ємом понад 6 тисяч літрів. Їх збираються підірвати перед приходом окупантів. Російські ЗМІ звітують, що через «провокації» в Миколаївці та інших містах, зокрема Миколаєві та Харкові, рф направила ноту в Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Постійний представник росії у цій організації заявив, що всього росія направила вже 20 таких нот.

Як насправді?

Роботу Слов’янської ТЕС зупинили ще 27 травня. У ПАТ «Донбасенерго» повідомили, що Миколаївську міську територіальну громаду на той момент вже кілька днів обстрілювали російсько-окупаційні війська. Слов’янську ТЕС зупинили з метою збереження життя та здоров'я персоналу станції, а також у зв'язку з необхідністю евакуювати працівників та членів їхніх сімей. Отже, російські війська створювали загрозу поцілити в ТЕС задовго до того, як оголосили потенційну «українську провокацію».

У Центрі протидії дезінформації при РНБО зауважили, що російські війська притримуються тактики «випаленої землі», тож після таких заяв є висока ймовірність вибуху на Слов’янській ТЕС.

Росія вкотре повторює тактику звинувачення противника в тих злочинах, які збирається здійснити сама. 21 березня 2022 року російські військові пошкодили резервуар із аміаком на підприємстві «Сумихімпром». За день до цього представники рф в ООН якраз розповідали про «плани» України застосувати хімічну зброю в Сумах.

5 липня 52 країни-члени ОЗХЗ відповіли на ноти рф. Вони опублікували спільну заяву, в якій різко засудили російську дезінформацію про застосування хімічної зброї Україною. «Ми обурені тим, що росія в рамках ретельно розробленої кампанії з дезінформації неодноразово робила необґрунтовані заяви про те, що Україна використовує або готується використати хімічні агенти в Україні. Були висунуті й інші безпідставні звинувачення на адресу інших держав, які підтримують «провокації» з використанням хімічної зброї в Україні. Ми категорично засуджуємо цю зловмисну та абсолютно необґрунтовану кампанію дезінформації. Ми вважаємо неприпустимим пред'явлення таких неправдивих звинувачень Україні, державі, яка повністю дотримується своїх міжнародних зобов'язань за Конвенцією про заборону хімічної зброї», — йдеться у заяві країн-членів ОЗХЗ. 

Дезінформація: Біолабораторії США в Україні — це фактично воєнні об’єкти НАТО

У спеціально створеній в російському парламенті «комісії з розслідування американських біолабораторій на території України» заявили, ніби з 2014 року НАТО створювали об’єкти воєнної інфраструктури в Україні. «У світлі свіжих заяв, які були зроблені вчора Столтенбергом, а також представниками НАТО, які відносять Росію до своїх ворогів, ми можемо з упевненістю говорити, що їхні заяви про створення з 2014 року додаткових об'єктів військової інфраструктури НАТО — це і об'єкти, які створені на території України. Військові біологічні лабораторії США — сьогодні фактично вже військові об'єкти НАТО», — заявили в комісії.

Як насправді?

По-перше, російські парламентарі викривили суть заяви Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Ще раніше російські медіа написали, ніби Столтенберг зізнався, що НАТО готувалося до війни з росією з 2014 року. Насправді на пресконференції у Мадриді 29 червня Столтенберг сказав, що НАТО готувалося до російського вторгнення в Україну.

«Коли світ змінюється, НАТО має змінитися. І коли все відбувається швидко, нам потрібно швидко реагувати. І саме це сталося після вторгнення 24 лютого. Ми насправді дуже довго готувалися до такої можливості. Це не те, що НАТО раптом прокинулося 24 лютого і зрозуміло, що росія небезпечна. Це вторгнення було дуже точно спрогнозовано нашими спецслужбами. Ми публічно поділилися цими розвідувальними звітами ще минулої осені, і дуже точно передбачили, що росія нарощує і планує вторгнутися в Україну. Тож те, що ми передбачали, сталося. Звичайно, ми наполегливо працювали до самого кінця, щоб цього не сталося. Ми зустрічалися з росією, ми спілкувалися з росією, але вони продовжували свої плани і вторглися в Україну. І реальність така, що ми також готувалися до цього з 2014 року. Тому що це причина, чому ми збільшили свою присутність у східній частині Альянсу, чому члени НАТО почали більше інвестувати в оборону, і чому ми збільшили готовність», — сказав Єнс Столтенберг.

Отже, Генеральний секретар НАТО не говорив, що НАТО з 2014 року створювало додаткові військові об’єкти в Україні.

По-друге, Україна не є членом НАТО, тож відкриття військових об’єктів НАТО тут неможливе. Військова співпраця України та НАТО обмежується допомогою у проведенні реформ в Україні, проведенням консультацій, обміном досвідом між військовими, участю окремих підрозділів Збройних сил України в операціях чи навчаннях НАТО.

По-третє, в Україні немає жодних військово-біологічних лабораторій США. Цей фейк ми детально спростовували в першому моніторингу наративів про охорону здоров’я.

Місінформація: Вчений Джеффрі Сакс заявив, що вірус SARS-CoV-2 винайшли в американській лабораторії

У мережі поширили нібито заяву американського вченого, голови комісії журналу The Lancet Джеффрі Сакса про те, що вірус SARS-CoV-2 винайшли в лабораторіях США. Росія вже встигла скористатися цим інфоприводом: голова Держдуми В’ячеслав Володін заявив, що США мають виплатити компенсації усім державам, які постраждали від наслідків пандемії COVID-19.

Як насправді?

15 червня 2022 року Джеффрі Сакс виступив на заході, організованому іспанським аналітичним центром GATE Center. У його промові дійсно пролунали суперечливі слова про походження SARS-CoV-2: «Я переконаний, що він (COVID-19 — ред.) виник завдяки біотехнологіям лабораторій США, а не природним шляхом. До речі, я кажу це після двох років інтенсивної роботи над цим питанням. Отже, на мій погляд, це помилка біотехнологій, а не випадковий природний ефект. Ми не знаємо цього напевно, я повинен бути абсолютно точним. Але є достатньо доказів того, що це питання слід розслідувати. Але це не розслідують ні в США, ні в інших країнах. І я думаю, що насправді вони не дуже хочуть заглядати під килимок». Уже з цієї цитати стає зрозуміло, що це твердження є особистою позицією Джеффрі Сакса, а не всієї наукової спільноти. Крім того, він відкрито заявляє, що немає достатньо доказів, які би підтверджували теорію про штучне походження SARS-CoV-2.

В інших промовах, статтях, інтерв’ю за останні місяці Джеффрі Сакс висловлює схожі ідеї: він припускає, що вірус могли винайти в американській лабораторії, проте не відкидає повністю теорію про його природне походження. «Звісно, все ще існує можливість, що вірус має природне походження. Суть у тому, що ніхто не знає точно. Саме тому важливо розслідувати всю інформацію, яку зберігають у базах даних у США», — говорить Сакс.

Позицію Джеффрі Сакса не варто розглядати як надійне джерело щонайменше з двох причин.

По-перше, Джеффрі Сакс — економіст, він не має фаху в галузі, про яку говорить. Так, він очолював комісію від медичного журналу The Lancet для розслідування походження COVID-19, але вже у вересні 2021 року ця комісія була розформована через конфлікт інтересів. Сакс вважав, що 5 із 12 членів комісії мали конфлікт інтересів через зв’язки з китайською лабораторією у Вухані. Натомість деякі колишні члени комісії стверджували, що Сакс здійснював на них тиск, щоб вони приділяли більше уваги дослідженню теорії про штучне походження вірусу.

По-друге, не можна виключати упередженість Джеффрі Сакса. Крім заяв про економіку та пандемію, він робить чимало політичних заяв, тісно пов’язаних із проросійськими та прокитайськими наративами. Наприклад, у тій же промові від 15 червня в GATE Center Сакс звинуватив НАТО у тому, що альянс нібито порушив обіцянку не розширюватися на схід після розпаду СРСР і таким чином спровокував російське вторгнення в Україну (цей фейк ми спростовували тут). Також економіст дає інтерв’ю пропагандистським російським медіа та закликає Україну та Захід піти на поступки росії в сьогоднішній війні.

Щодо Китаю, Джеффрі Сакс звинувачує саме США у загостренні китайсько-американських відносин та заперечує масові порушення прав людини в КНР. Як і чимало представників росії та Китаю, він теж безпідставно звинувачував США у «створенні коронавірусу» та «замовчуванні правди».

Востаннє ВООЗ оновлювала свою позицію стосовно походження SARS-CoV-2 9 червня 2022 року. У новій доповіді Науково-консультативної групи з питань походження нових патогенів фахівці ВООЗ стверджують, що наразі вченим не вдалося встановити джерело вірусу, хоча й гіпотеза про кажанів як носіїв вірусу залишається найвірогіднішою. Для того, щоб перевірити теорію про лабораторне похо[3] дження вірусу та дійти до остаточних висновків, фахівцям потрібні додаткові дослідження, зокрема більше доступу до даних із Китаю та інших країн, де COVID-19 поширювався наприкінці 2019 року.

У жовтні 2021 року американська розвідка розсекретила доповідь про походження вірусу. Всі розвідувальні органи США погодилися, що вірус не був створений як біологічна зброя. А більшість органів припустили, що вірус виник природним шляхом. Причому розвідка теж зазначає, що для більш детального пояснення походження вірусу їм необхідна додаткова інформація.

Отже, розслідування причин появи SARS-CoV-2 триває. Не можна стверджувати, що наукова спільнота прийшла до остаточного висновку в цьому питанні.

Дезінформація: В Європі населення знову будуть обманювати й запроваджувати карантинні обмеження

Українські антивакцинатори вкотре заявляють про «обдурювання» населення пандемією COVID-19. Цього разу вони посилаються на представника ВООЗ Ганса Клюге, який говорив про зростання захворюваності на COVID-19 в Європі. Користувачі роблять з цього висновок, що європейців знову збираються «обманювати» заради введення карантинних обмежень та масової вакцинації.

Як насправді?

Ганс Клюге, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ, справді казав про збільшення випадків COVID-19 у Європі. Наприкінці червня - на початку липня в Європі щодня реєстрували близько 200-500 тисяч нових випадків. Загалом у світі з кінця червня по 6 липня захворюваність на COVID-19 зросла на 30%.

Зростання захворюваності цього літа зумовлена кількома чинниками:

  • зняття карантинних обмежень та проведення масових заходів, під час яких трапляються інфікування;
  • зниження ефективності вакцин, через що населенню рекомендують робити бустерне щеплення;
  • мутації коронавірусу, які роблять людей більш вразливими до захворювання. 

Водночас завдяки високому охопленню населення вакцинацією нова хвиля COVID-19 не призведе до різкого збільшення госпіталізації та смертності від захворювання.

Наразі європейські країни мають відносно незначні карантинні обмеження, як-от вимоги щодо наявності COVID-сертифіката чи негативного ПЛР-тесту для в’їзду в деякі країни, вимоги чи рекомендації носити маски у громадських місцях.

Карантинні заходи, вакцинація від COVID-19 — це не «обман населення», а доведений спосіб подолати пандемію та зменшити кількість тих, хто постраждає від захворювання. Нагадуємо, що навіть в умовах воєнного стану українці можуть вакцинуватися від COVID-19. Перелік доступних пунктів щеплення можна знайти за цим посиланням. Також українці, які вимушено виїхали за кордон, можуть отримати вакцину в країнах Європи.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024