Рівненський гепатологічний центр потребує медикаментів для лікування пацієнтів з гепатитом С

05 Серпня 2022, 14:23
Рівненський гепатологічний центр 1711
Рівненський гепатологічний центр

На диспансерному обліку в Рівненському обласному лікувально-діагностичному гепатологічному центрі знаходиться понад чотири з половиною тисячі пацієнтів з хронічним вірусним гепатитом С.

З хронічним гепатитом В на обліку – 2400 пацієнтів, повідомляють в Департаменті цивільного захисту та охорони здоров'я Рівненської ОВА. 
Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.
Як вберегтися від нього ? Як не дати здолати себе?

Про ситуацію в області із захворюваннями розповідає завідувачка Рівненського обласного лікувально-діагностичного гепатологічного центру Галини Мартинюк.

Лікарка зазначає, що людині варто звернутися до лікаря в тих випадках, коли відчула синдром хронічної втоми, сонливість, здуття живота, знебарвлення калу, підвищення печінкової проби. Якщо є збільшена печінка, гіркота у роті, пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер.

У цих випадках необхідно взяти скерування від сімейного лікаря та звернутися до гепатолога.

За словами лікарки, щз 2013 року з вірусним гепатитом С проліковано 893 особи, а з хронічним гепатитом В – понад півсотні осіб. Пацієнти з хронічним гепатитом В лікування потребують упродовж всього життя.

До речі, в Україні діє Державна цільова соціальна програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.

З квітня цього року ліки до Рівненського центру поки не надходили, однак із запасів 33 пацієнти з вірусним гепатитом С та 18 – з гепатитом В отримують медпрепарати. Така ситуація в цілому в державі.

У медзакладі очікують, що 27 курсів для лікування хворих на гепатит С (МОЗ перерозподілив зі східної частини держави) потраплять і до Рівненського гепатологічного центру. Наразі такого лікування потребує 74 пацієнта з хронічним гепатитом С.

Керівництво медзакладу звернулись до Департаменту ЦЗ та ОЗ населення РОДА з проханням зробити замовлення через профільне Міністерство на 150 курсів для хворих з хронічним гепатитом С та 56 курсів для хворих з хронічним гепатитом В. Сподіваються отримати його найближчим часом.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024