В Україні запустили чат-бот, що допоможе оцінити ризик на ВІЛ

05 Серпня 2022, 10:30
В Україні запустили чат-бот, що допоможе оцінити ризик на ВІЛ 460
В Україні запустили чат-бот, що допоможе оцінити ризик на ВІЛ

Центр громадського здоров’я разом з проєктом USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» розробили чат-бот у Телеграмі ТЕСТпоруч: http://t.me/HIVfree_bot

Головна його мета — підібрати найзручніші для кожного пункти тестування на вірус імунодефіциту людини (ВІЛ): медичні заклади або неурядові організації, що надають такі послуги. Бот запустили в рамках національної інформаційної кампанії з покращення доступу до ВІЛ-сервісів, повідомляє Центр громадського здоров'я. 

На сьогодні кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус. Це близько 76 000 українців, чиє здоров’я  щодня руйнує ВІЛ без жодних симптомів. Крім того, такі люди несвідомо наражають на небезпеку тих, хто поруч. Тим часом, раннє виявлення та антиретровірусна терапія дають змогу людям із ВІЛ жити повноцінним життям.

Розроблений бот допоможе пройти швидку оцінку ризиків інфікування ВІЛ. Та головна його мета — знайти зручний пункт тестування на ВІЛ, залежно від ситуацій та ризиків, які є у конкретного користувача. Наприклад, якщо у людини був ризик інфікуватися ВІЛ упродовж останніх 48 годин, бот негайно спрямує його чи її до найближчого закладу охорони здоров’я. Там людина може якнайшвидше отримати потрібну медичну допомогу і, за потреби, пройти тест на ВІЛ чи отримати постконтактну профілактику (ПКП), аби запобігти інфікуванню вірусом імунодефіциту.

Незалежно від того, куди особа звертається, тестування на ВІЛ є повністю безоплатним та конфіденційним.

Процедура тестування на ВІЛ зазвичай досить швидка. Результат експрес-тесту буде готовий  за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка й забір крові з пальця, 10 — очікування результату. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передавання, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування та розглянути можливості його зниження. Окрім того, дізнатися про організації, де вам можуть надати допомогу.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024