Понад п'ятдесят українців постраждали від ботулізму через річкову рибу та домашні консерви

29 Липня 2022, 10:08
Фото ілюстративне 437
Фото ілюстративне

За шість місяців 2022 року від ботулізму в Україні постраждала 51 людина.

Майже 50% від усіх випадків трапилося в червні – 21 отруєння ботулотоксином. Про це інформує Центр громадського здоров'я.

Серед джерел ботулізму були:

  • риба річкова вʼялена та солена – 21;
  • домашні м’ясні консерви – 18;
  • консерва рибна чи з морепродуктів – 4;
  • овочева консерва – 3;
  • риба морська вʼялена та солена – 2;
  • інші продукти мʼясного та рибного походження – 2;
  • грибна консерва – 1.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Громадян закликають ретельно перевіряти їжу, яку ті планують вживати. Уникайте покупок вʼяленої риби на стихійних ринках, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися, наприклад, домашні консерви.

Якщо ви таки зʼїли щось з цього списку, то не ігноруйте симптоми отруєння і прислухайтесь до організму. Можливо, це ботулізм.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже за дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше: наприклад, на четверту добу.

У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, розвивається дихальна недостатність.

За перших проявів таких симптомів  негайно викличте швидку. Також радять промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром