Вчені виявили нову мутацію «Омікрону» – підвид «Кентавр»

20 Липня 2022, 10:20
Вчені виявили нову мутацію «Омікрону» – підвид «Кентавр» 2579
Вчені виявили нову мутацію «Омікрону» – підвид «Кентавр»

Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала дані про зростання захворюваності на коронавірус у всьому світі, й закликала всі країни повернутися до маскового режиму та соціальної дистанції.

За інформацією ВООЗ, за останні два тижні кількість нових випадків зросла на 30%, переважно через  Omicron BA.4, BA.5 та інші мутації, пишуть Vesti.ua.

Досі епідемію «веде» так званий «Омікрон», проте вчені говорять про нові його різновиди. Зокрема, тривогу б'ють через штам BA.2.75, який дістав назву «Кентавр».

Імунолог Микола Крючков каже, що варіант BA.5 може відрізнятися за ступенем тяжкості, він є дещо патогеннішим, ніж BA.2 (підвид «Омікрону», який спричинив  попередню хвилю захворюваності). Але остаточних доказів цього немає.

На думку вченого, симптоми коронавірусу з появою нових варіантів «Омікрону» не змінилися. Якщо говорити про легкий ступінь тяжкості перебігу хвороби, то це температура, нездужання, головні та м'язові болі, біль у животі, втрата нюху, хоча цей симптом проявляється рідше, ніж під час домінування дельта-лінії.

Загалом, вірусологи сходяться на думці, що чітких відмінностей у симптоматиці немає – все це різновиди Sars-COV-2, але омікрон дає м'якшу картину, більше вражає верхні дихальні шляхи, менше запалює легені, менше уражень у внутрішніх органах.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024