В яких регіонах Рівненщини виявили воду з нітратами

14 Липня 2022, 12:15
В яких регіонах Рівненщини виявили воду з нітратами 960
В яких регіонах Рівненщини виявили воду з нітратами

Елементи азотної групи здійснюють не менший, а й значно більший вплив на здоров’я населення!

Вміст у питній воді речовин азотної групи, таких як амоній, нітрити, нітрати свідчить про можливе органічне забруднення водоносного горизонту. Нітрати та нітрити свідчать про давнє органічне забруднення, а показник амонію про його свіже надходження, роз'яснюють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Невідповідність питної води області за показниками нітратів становить на наших теренах близько 1,5% від загальної кількості проб. Тоді як за показником амонію близько 12% від загального числа досліджених зразків. Це може свідчити про незадовільне утримання територій, зокрема сільськогосподарського та комунального призначення, неконтрольованого внесення агрохімікатів, внаслідок чого можлива міграція забруднюючих речовин у водоносні горизонти.  

Найчастіше зразки питної води не відповідали за показником нітратів в с.Дружба, с.Підзамче, с.Казьмірі Радивилівської міської громади, в селах Пляшева,  Бригадирівка, Крупець Дубенського району, перевищення становили  понад 1,5 рази від гігієнічного показника.

Читайте також: На Рівненщині у 30% досліджених зразків питна вода не відповідає нормам: де саме

За показником амонію невідповідність у питній воді виявляється переважно у Гощанській громаді, м.Радивилів, с.Крупець Дубенського району,  селищі міського типу Клесів, с.Чудель, с.Люхча Сарненського району, с.Користь Корецької територіальної громади, с.Висоцьк, с.Удрицьк Дубровицької тергромади.

Показники вмісту нітратів, амонію та нітритів дуже важливі, оскільки при їх надлишку та постійному споживанні в організмі людини розвиваються дуже тяжкі захворювання нервової, серцево-судинної та репродуктивної систем. 

Читайте також: На Рівненщині дослідили воду на «жорсткість»: де вона не відповідає нормам

Дані мікроелементи «блокують» транспортування кисню кров’ю, що спричиняє кисневе голодування тканин організму. Особливо небезпечна дія нітратів на маленьких діток, віком до 3-х років, у яких при споживанні забрудненої нітратами води може розвиватися таке захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024