На Рівненщині у 30% досліджених зразків питна вода не відповідає нормам: де саме

11 Липня 2022, 14:27
На Рівненщині у 30% досліджених зразків питна вода не відповідає нормам 1392
На Рівненщині у 30% досліджених зразків питна вода не відповідає нормам

На Рівненщині фахівці Центру контролю та профілактики хвороб дослідили понад сім тисяч зразків питної води.

Про це йдеться на сторінці установи у фейсбуці

Хімічний склад води здатний впливати на розвиток живих організмів (рослин, тварин, людини) різним чином. Або наповнювати організм необхідними для повноцінного фізіологічного розвитку речовинами, або пригнічувати розвиток організму внаслідок перевищення чи недостатності певних мікроелементів.

Для того, щоб ми споживали якісну та безпечну питну воду в епідемічному та фізіологічному відношенні, українські гігієністи розробили відповідні нормативи якості питної води - ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

Яка ж вода тече з наших кранів? В якому регіоні вода краща, а де не зовсім?

Щоб відповісти на дане питання, фахівці Центру проаналізували всі зразки питної води централізованих мереж водопостачання, що були відібрані протягом 2020, 2021 та І півріччя 2022 року. А саме, за даний період Центр дослідив за санітарно-хімічними показниками понад 7000 зразків питної води (7350), з них не відповідало гігієнічним нормативам понад 2000 проб (2169), що становить 30% від загальної кількості досліджених зразків.

Проаналізувавши якість хімічного складу питної води області, визначено основні показники, що визначають невідповідність води за санітарно-хімічним складом.

Залізо (Залізо загальне)

Централізоване водопостачання Рівненської області здійснюється з підземних джерел водоносного горизонту. Вода зазначених джерел характеризується, як правило, своєю чистотою та стабільним хімічним складом. Однак, вона також може бути насичена певними природними мікроелементами та речовинами, що знаходяться за межами нормативних гігієнічних значень та для приведення яких до норми необхідне застосування водоочисних споруд та пристроїв.

Одним з головних елементів, який визначає невідповідність хімічного складу питної води гігієнічним нормам в Рівненській області, є залізо загальне. З усіх досліджених зразків питної води саме за показником заліза невідповідність становить 38-44% від загальної кількості, тобто кожна 3-тя проба. В окремих випадках зафіксовано перевищення понад 20 разів вище за нормативний показник (с.Пустомити Гощанської ТГ, с.Річиця Вараського району, с.Пугач, с.Чудель, с.Люхча Сарненського району).

У переважній своїй більшості, перевищення природного вмісту заліза у питній воді спостерігається у північній та східній частинах нашої області: територіях Корецької, Березнівської, Сарненської, Дубровицької, північної частини Костопільської територіальних громад.

Чи важливе залізо для нашого організму?

Залізо входить до складу ряду білків, в тому числі — гемоглобіну. Гемоглобін — це особливий білок, який знаходиться в еритроцитах, червоних кров’яних тільцях. Він відповідає за транспорт кисню від легень до тканин та органів. Також залізо необхідне для функціонування ендокринної системи, синтезу ДНК, м’язів, підтримання імунітету.

Його недостатність може викликати такі симптоми, як підвищена втомлюваність, задишка при невеликих фізичних навантаженнях, головні болі, ламкість нігтів та волосся, блідість шкіри.

Надлишок заліза негативно впливає не тільки на стан мереж водопостачання, а й на смак води, що робить його більш металевим. Також наднормовий вміст заліза в організмі людини негативно впливає на роботу печінки, селезінки та нирок, що в свою чергу може призвести до захворювань серцево-судинної системи, підвищується ризик виникнення цукрового діабету, пригнічення імунітету.

Щоб дізнатися, що таке жорсткість питної води, як її виявити в домашніх умовах та як вона впливає на ваш організм слідкуйте за новинами Центру контролю та профілактики хвороб на офіційній сторінці в Facebook або телеграм-каналі Центру.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024