Гепатити невідомого походження у дітей: чи варто панікувати батькам

09 Липня 2022, 16:33
Гепатити невідомого походження у дітей 1514
Гепатити невідомого походження у дітей

В Європі продовжують реєструвати випадки гострого гепатиту невідомого походження у дітей.

За даними на 30 червня, у 21 країні зафіксовано 473 випадки, найбільше – у Великій Британії – 268. За два тижні додалося 27 нових випадків. Ці дані оприлюднив Європейський центр контролю і профілактики хвороб, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Походження і патогенетичні механізми захворювання ще в процесі вивчення. Виявлений можливий зв’язок із аденовірусною інфекцією, оскільки у значної кількості хворих ця інфекція була в анамнезі. Однак інші гіпотези і можливі супутні фактори ще на стадії вивчення. Більшість випадків, як і раніше, реєструються як спорадичні, не пов’язані між собою.

Нагадаємо: на початку квітня цього року у Великій Британії було зафіксоване збільшення випадків захворювань на гострий гепатит невідомого походження серед дітей віком від місяця до 16 років.

Відомо, що основним симптомом хвороби є гострий гепатит з вираженим підвищенням рівня печінкових ферментів. Окрім цього, можуть спостерігатися шлунково-кишкові симптоми, зокрема, біль у животі, діарея та блювання. У більшості випадків гарячка не спостерігалась. 

Також відомо, що віруси гепатиту A, B, C, E і D не пов’язані із виникненням гепатиту невідомого походження. 

Міжнародні поїздки чи зв’язки з громадянами інших країн не були визначені як фактори, які могли вплинути на розвиток захворювання.

В Україні здійснюється реєстрація та облік всіх випадків гепатитів, що можуть мати невідоме походження (як-от інфекційне, медикаментозне, спадкове чи автоімунне). Окрім того, регіональні центри контролю та профілактики захворювань зобов’язані проводити епідеміологічні розслідування усіх виявлених випадків гострого гепатиту невідомого походження, якщо такі будуть.

Батькам неповнолітніх не варто панікувати, адже зараз гепатити лікуються. 

Разом з тим, варто звертатися за допомогою лікаря, якщо у дитини з’явилися ознаки ураження печінки. Про це можуть свідчити такі ознаки: сеча стала темного кольору, кал набув світлого кольору, з’явився свербіж шкіри, виникли болі у животі, дитина відчуває втому, спостерігається втрата апетиту.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром