На Волині зафіксували поодинокі випадки вітрянки

08 Липня 2022, 15:21
На Волині зафіксували поодинокі випадки вітрянки 914
На Волині зафіксували поодинокі випадки вітрянки

В одному з кризових центрів Чернівців зафіксовано спалах вітряної віспи. 

По медичну допомогу звернулось 20 вихованців Миколаївського обласного будинку дитини, евакуйованого в Чернівці у березні 2022-го. Всі випадки захворювання із характерними симптомами вітряної віспи були зареєстровані серед дітей старшої групи, віком від 2 до 4 років. Одного малюка госпіталізовано, повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Нагадаємо, що вітряна віспа (вітрянка) — це висококонтагіозне гостре вірусне захворювання. Переважно, воно вражає дітей насамперед в організованих колективах (дитячих садочках, школах). Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Це типова дитяча інфекція. Новонароджені до двох місяців мають пасивний материнський імунітет. З трьох місяців вони стають сприйнятливими до інфекції. Максимальна кількість тих, хто інфікується, припадає на вікову групу 2–4 роки. Механізм передавання збудника хвороби — краплинний.

Лікування вітряної віспи полягає у дотриманні постільного режиму протягом усього періоду висипання, запобіганні вторинній інфекції. Рот треба полоскати дезінфекційним засобом. За показаннями застосовують симптоматичні засоби: анальгетики, жарознижувальні, здійснюють детоксикацію. У разі тяжких форм недуги та розвитку гнійних ускладнень призначають антибіотики. Щоби полегшити свербіж, підсушити висипи та знизити ризик шкірного запалення, можна використовувати спеціальні засоби за рекомендацією лікаря.

Неможливо передбачити – наскільки серйозними будуть симптоми вітрянки у дитини. Найкращий спосіб захистити її —вакцинувати. Щеплення від вітрянки роблять з 12 місяців і в будь-якому віці. Для забезпечення захисту від інфекції достатньо двох доз вакцини. В Україні щеплення проти вітряної віспи належить до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом.

На Волині, за оперативними даними, 2022 року спалахів вітрянки не було, фіксують лише спорадичні (поодинокі) випадки хвороби.  

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром