З якими хворобами не беруть до армії та не мобілізовують: перелік

04 Липня 2022, 14:25
Медкомісія 1839930
Медкомісія

У період дії воєнного стану, навіть під час загальної мобілізації, не можуть призвати до армії осіб, які мають деякі хвороби.

Перелік захворювань, із якими призовника можуть тимчасово чи довічно звільнити від військової служби у мирний час та/або під час дії воєнного стану – у матеріалі ТСН.ua.

Перелік громадян, що не підлягають призову, визначений в ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Не підпадають під мобілізацію ті військовозобов’язані, які визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням із військового обліку відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК). Кожен призовник проходить повноцінний медичний огляд у хірурга, терапевта, дерматолога, стоматолога, невропатолога, психіатра, офтальмолога, оториноларинголога, а за умови наявності медичних показань – додаткових лікарів інших спеціальностей.

Положення  про військово-лікарську експертизу в ЗСУ визначає  список хвороб, за наявності яких військовозобов'язаних можуть тимчасово або взагалі не взяти в армію у мирний та/або воєнний час.

Читайте також: На Волині поширюють фейк про хвороби, з якими не беруть в армію

Перелік захворювань, через які не візьмуть до армії у мирний час суттєво ширший, аніж той, що перешкоджає службі під час воєнного стану

Хвороби зору

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються лише особи, що мають:

  • виражені анатомічні зміни або вади положення повік, орбіти, кон'юнктиви зі значними порушеннями зорових або рухових функцій на обох очах;

  • різко виражені, з прогресивним зниженням зорових функцій або частими загостреннями на обох очах хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (усі види катаракти), судинної оболонки; хвороби скловидного тіла та очного яблука; неврит зорового нерва, хвороби та ураження зорового нерва та зорових шляхів тощо;

  • відшарування та розрив сітківки будь-якої етіології на обох очах;

  • усі форми глаукоми у розвиненій і подальших стадіях на обох очах;

  • стійкий параліч рухових м'язів очного яблука за наявності диплопії;

  • короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів понад 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах понад 6,0 дптр;

  • гостроту зору одного ока нижче 0,1 або його сліпоту; відсутність очного яблука за гостроти зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче.

Хвороби слуху

Не підлягають мобілізації особи, які страждають на стійку, повну глухоту на обидва вуха або глухонімоту, що мають виражені вестибулярно-вегетативні порушення, які супроводжуються виникненням симптомів хвороби Меньєра. У більшості випадків особи з захворюваннями слуху є непридатні до військової служби у мирний час та обмежено придатні – у воєнний час.

Деякі інфекційні та паразитарні хвороби

Наприклад, кишкові інфекційні хвороби, бактеріальні зоонози, вірусні інфекційні хвороби центральної нервової системи, вірусні геморагічні гарячки, вірусні інфекційні хвороби з ушкодженням шкіри та слизових оболонок, гельмінтози, педикульоз та наслідки інфекційних та паразитарних хвороб є протипоказом для військової служби в мирний період. У воєнний час такі пацієнти вважаються обмежено придатними.

Активний прогресивний туберкульоз із розпадом легеневої тканини вважається достатньою підставою для непридатності до військової служби з виключенням з військового обліку. Тоді як туберкульоз легень без виділення мікобактерій та розпаду легеневої тканини чи клінічно вилікуваний робить особу непридатною для військової служби в мирний час, але обмежено придатною – у воєнний.

Розлади психіки та поведінки

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку є хворі, що мають:

  • різко виражені стійкі психічні розлади,
  • розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин (алкоголю чи наркотиків) при синдромі залежності з різкими, стійкими психічними розладами,
  • шизофренію, шизотипові та маячні розлади, афективні розлади з часто повторюваними фазами,
  • невротичні розлади при різко виражених, стійких хворобливих проявах,
  • різко виражені поведінкові розлади, зі схильністю до повторних тривалих декомпенсацій або патологічних реакцій,
  • глибоку та тяжку розумову відсталість.

Інші розлади психіки й поведінки можуть бути причиною для непридатності до служби у мирний час, проте у воєнний – придатність призовника оцінюється  ВЛК.

Злоякісні та доброякісні новоутворення

  • Особи з онкологічними захворюваннями, які мають встановлений невиліковний діагноз не можуть бути призвані на службу до армії.
  • Особи, які в анамнезі мають онкодіагноз або якщо захворювання перебуває в стадії стійкої ремісії, а також у разі патології, яка повільно прогресує, вважаються обмежено придатними у воєнний час.
  • Призовники, у яких виявлено доброякісні новоутворення, які супроводжуються тяжкими порушеннями в роботі організму, не можуть бути мобілізовані до ЗСУ.
  • Усі ті, хто проходив хірургічне лікування або променеву терапію, є тимчасово непридатними під час війни для служби в армії.
  • Доброякісні новоутворення всіх локалізацій зі значними порушеннями функцій є підставою для непридатності до військової служби з виключенням з військового обліку.

Хвороби крові та кровотворних органів

Причиною для непридатності до військової служби з виключенням з військового обліку можуть бути анемії зі значними порушеннями функцій анемії, що швидко прогресують, порушення згортання крові, геморагічні стани, інші хвороби крові, порушення з залученням імунного механізму тощо.

Хвороби ендокринної системи

Громадяни, у яких  було виявлено патології ендокринної системи, що супроводжуються розладом харчування або порушенням обміну речовин, вважаються обмежено придатними. У цьому разі все залежить від того, як саме захворювання впливають на загальний стан здоров'я.

Хвороби нервової системи

  • прогресивні, зі значними порушеннями функцій запальні хвороби ЦНС (менінгіт, енцефаліт, мієліт, енцефаломієліт, внутрішньочерепний та внутрішньохребтовий абсцес тощо),
  • прогресивні, зі значними порушеннями функцій системні атрофії, церебральний параліч, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, усі види дистоній (крім вегетосудинної) тощо,
  • епілепсія за наявності частих епілептичних нападів або виражених психічних розладів,
  • швидко прогресивні, зі значними порушеннями функцій хвороби периферичної нервової системи.

Хвороби системи кровообігу

Непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку визнаються пацієнти:

  • із серцевою недостатністю II-Б-III стадії у випадку некоронарногенних хворобах серця,
  • із серцевою недостатністю II-Б - III стадії у випадку ішемічних хвороб серця,
  • з гіпертонічною хворобою III стадії,
  • з цереброваскулярними хворобами (наприклад, інфаркт головного мозку чи інсульт) зі значними порушеннями функцій,
  • з хворобами артерій, артеріол та капілярів, вен, лімфатичних вузлів (атеросклерози, тромбози, варикози тощо) зі значними порушеннями кровообігу та функцій.

Хвороби органів дихання

З військового обліку можуть бути виключені хворі на тяжку персистаційну бронхіальну астму та ті, хто має хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів та легенів зі значними порушеннями функції зовнішнього дихання. 

Від служби в армії звільняються особи, які страждають хронічною формою бронхіту та пневмонії, ХОЗЛ, емфіземою та бронхоектатичною хворобою, пневмоконіозом, хронічними пневмонітами, ідіопатичною фіброзною формою альвеоліту, легеневим альвеолярним протеїнозом, гемосидерозом, будь-якими хронічними гнійними та некротичними хворобами плеври.

Хвороби органів травлення

Підставами для виключення з військового обліку є:

  • щелепно-лицьові аномалії (крім вроджених), включаючи аномалії прикусу зі значними порушеннями дихальної, нюхової, жувальної, ковтальної та мовної функцій;
  • хвороби стравохода, шлунка та дванадцятипалої кишки, апендикса, кишківника та очеревини зі значними порушеннями функцій;
  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки зі значними порушеннями функцій;
  • хвороби печінки зі значними порушеннями функцій;
  • різноманітні грижі зі значними порушеннями функцій.

Довічно звільняють від військової служби призовників, які страждають на виразкову хворобу шлунку або дванадцятипалої кишки, езофагіт, гастрит, гастродуоденіт, гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, хворобу Крона, виразковий коліт, кишкову непрохідність, паралітичний ілеус, інвагінацією, дивертикульоз товстої кишки, синдром роздратованого кишківника, спайкову хворобу, захворюваннями печінки, що супроводжуються серйозним порушенням у роботі цього органа.

Захворювання, що передаються статевим шляхом

У мирний час вважаються непридатними до проходження служби в армії особи, у яких виявлено вроджену або набуту форму сифілісу, однак у воєнний час можливість проходження служби такими призовниками визначається індивідуально. Не допускаються до служби в  ЗСУ ті, у кого виявлена ​​гонококова, трихомонадна інфекція, а також інші ЗПСШ, але тільки до того моменту, поки людина не пройде лікування. 

ВІЛ-хворі

Якщо ВІЛ супроводжується розвитком паразитарних чи інфекційних захворювань, утворенням злоякісних пухлинних процесів, іншими уточненими захворюваннями, то призовник звільняється від служби у мирний та у воєнний час. А безсимптомні носії вірусу імунодефіциту вважаються обмежено придатними до проходження військової служби.

Хвороби шкіри та підшкірної клітковини

Єдиною підставою для виключення з військового обліку може бути дифузний нейродерміт (атопічний дерматит) з поширеною ліхеніфікацією шкірного покриву, пухирчатка звичайна, герпетиформний дерматит. Решта шкірних захворювань роблять особу непридатною для військової служби в мирний період або тимчасово непридатною.

Хвороби кістково-м'язової системи

Важка форма артриту, артрозу, ревматоїдного васкуліту, хвороба Стілла, синдром Фелті, псоріатична або ентеропатична артропатія, ревматоїдний бурсит, подагра, вузликовий поліартрит, хвороба Бехчета, кристалічна артропатія, а також інші патології, що супроводжуються вираженим порушенням функції пошкодженого органа є причиною для непридатності до військової служби.

Не підлягають мобілізації особи, які страждають на:

  • виражену деформацію або дефекти пальців кисті, стоп,
  • важку форму плоскостопості,
  • фібробластичні патології з порушенням рухової активності.

Не мобілізують осіб після ампутації кінцівки, а також тих, хто має тяжкі захворювання хребта.

Хвороби та патології сечостатевої системи

Осіб, що мають тяжкий нефротичний синдром, хронічний інтерстиціальний нефрит, гострий пієліт, пієлонефрит, тубулоінтерстиціальний нефрит, хронічний первинний пієлонефрит, нефропатії, ниркову недостатність, гідронефроз, піонефир не можуть призвати до армії. В цій категорії хвороб набагато більше, якщо захворювання не викликає серйозних порушень у роботі системи, така особа може вважатися обмежено придатною до проходження служби у воєнний час. ВЛК виносить рішення залежно від перебігу хвороби.

Вроджені аномалії (вади розвитку), деформації та хромосомні порушення, травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин можуть бути підставою для з виключення з військового обліку у разі, якщо спричиняють значні порушення функцій

Коментарі
08 Липня 2022, 04:40
Все уже знают что в военкоматах не проходят комиссию только те кто заплатил 7000 долларов, куча людей уже так уехало, а эти статьи никому не нужны, у нас коррупцию не победить! В этой стране не будет никогда порядка
10 Липня 2022, 02:45
Чому в мене є деякі хвороби,але мене всеодно призвали на військову службу.Де справедливість?А здорові бидла і далі жирують.
10 Липня 2022, 08:20
Це красива теорія. Насправді при гостроту зору обох очей 0,2 та нижче аж бігом визнають придатним до армії.
10 Липня 2022, 19:41
ТО ПРОШУ ПОЯСНИТИ ЧОМУ ЧОЛОВІКОВІ ПРИ ВИРАЗЦІ ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ СКАЗАЛИ ЧЕКАТИ І КВИТОК ВІДІБРАЛИ
11 Липня 2022, 01:16
Коли тих хітрозроблених відкормлених хабарників биків і недоучое доХторів призвуть! ...жінок посадити на їх місце !
11 Липня 2022, 19:08
А цукровий діабет?
12 Липня 2022, 15:28
Ніхто з лікарів на комісії чоловіків не перевіряє і не запитує чи щось турбує всі підписують що "ЗДОРОВИЙ" . Чоловікові при проходженні комісії лікарі сказали ХТО ВАМ СКАЗАВ АНАЛІЗИ ЗДАВАТИ ,при тому їх ніхто і не глянув. З тими хворобами що у мого чоловіка він є не приватний до військової служби але йому підписали комісію що він ЗДОРОВИЙ. Що робити , куди звертатися? Чому сини, родичі зяті воєнкому чи багачів не проходять службу і їх не виловлюють як тих псів на вулицях чи сільських подвірях.
12 Липня 2022, 15:29
Ганьба воєнкому
13 Липня 2022, 07:13
Справедливості небуло ніколи у цій країні, нажаль і зараз немає, і не відомо чи колись буде. Небагатих чоловіків дійсно принизливо виловлюють як псів, ну а багаті зі зв'язками вільно собі жирують, все і всіх купили, мають любі документи, подорожують і нікого не бояться.
13 Липня 2022, 15:23
У мого сина диск в хребту мопнувший, казав лікар різких рухів не робити, тяжкого не підіймати , добре що ще ходиш. Від воєнкомату проходив медичну комісію, сказали здоровий. І як йому йти воювати?
14 Липня 2022, 17:41
Туберкульоз операція вирізали туберкульоз вставили цепочку танталів.
22 Липня 2022, 08:54
Якщо не заплатити гроші, то відправлять на війну навіть без рук і без ніг. Раджу мамі, у якої син з проблемами хребта, зібрати максимально історію хвороби, рекомендації лікаря (чим більше бумажок, тим краще), звернутися до адвоката та оскаржити дії воєнкомата в суді. Людина з серйозними вадами хребта повинна навіть ходити обережно і не піднімати нічого тяжчого за три кг, інакше може залишитися паралізованою калікою. От якби всі хлопці почали масово відмовлятися від війни, то хоч живі були б.
22 Липня 2022, 09:03
Збираються письмові докази (аналізи, історія хворби, медичеі висновки і т.д.), йдете до алвоката і оскаржуєте дії та висновок комісії в суді, з апеляцією і касацією це займе майже рік. Або несіть гроші в воєнкомат. Тільки так. Нам нажаль "повезло" народитись в країні з тотальною корупцією, де нічого ніколи не зміниться.
23 Липня 2022, 10:38
Нащо це дурне писати ..беруть всіх .то лише хто нехоче йти той ще шось докаже...приклад маю свого доброго знайомого ,з 5 років немає одного ока,поставили штучне ,і все нормально взяли,зараз на сході воює.
23 Липня 2022, 18:32
Мій чоловік теж воює з чотирма тяжкими хворобами, які підлягають під чотири статті про непригодність до бойових дій. Але військовим лікарям до лампочки. Його вже прямо з передової забирала швидка з приступом, лежав у госпіталі, але знову відправили на передову. Чоловіку 50 років. Дуже хворий, воює і сидить на таблетках і уколах, бійці самі собі колять. А здорові бички жруть шашлики, пьють пиво і насолоджуються.
24 Липня 2022, 00:57
Можете взагалі собі яйця відрізати вдягнути спідниці і плакати далі, русню хто в землю закатувати буде!?!? В країні війна, АЛЬО!!!! В мирний час відмазуйтесь як хочете, але зараз коли жінки/дівчата служать і воюють а чоловіки уникають служби бо сцяють сидячи- соромно! Єдина причина "непридатності" підчас війни це відсутність відчуття себе "українцем". Тікайте, відмазуйтесь, ховайтесь, перевзувайтесь, вам з цим жити!
26 Липня 2022, 21:42
Пункт: хвороби, що передаються статевим шляхом, тут мав би бути зайвим. Адже, ти йдеш служити, і воювати. А не, вибачте за вираження, єблею займатись. Висновок. Половина війсковослужбовців, сплять один з одним, адже там і чоловіки і жінки. В принципі, це не новина для мене, знаю такі речі. Чоловіки зраджують жінкам, дівчатам, які їх чекають, а часом ті жінки що служать самі вішаються на шию. Саме за це, ганьба. Тому не дивно, що цей пункт сюди вставили. Він дійсно немало важливий.
29 Липня 2022, 20:08
Навіть коли зір 0,03 на обидва ока всеодно придатний, бо рефракція менше 12 діоптрій!
29 Липня 2022, 20:18
Навіть якщо зір 0,03 на обидва ока вас візьмуть, бо рефракція менше 12 діоптрій, а в окулярах бачите більш як 0,2
14 Серпня 2022, 22:54
У мене зір 0.01 і стигматизм на очах і я підпадаю під статю 31 б чи в,там вже вони визначають ,крім того гострий цестит і ще щось там з мочовим ,жолудок то біда там 4 хвороби під статі ,і ще маю панккриотит чи щось таке і цукор провірявся то показав 7.0 а норма 3.4 і тиск скаче і спина і є якесь пласкостопія і нерволог щось там знайшлив що бесонниця ,то навіть і зтим можуть зробити обмежано придатним,то що тут говорити ,еліта ніколи не служить і не воює а нас як бидло жинуть
15 Серпня 2022, 19:04
Сніжана- якщо ти "здорова"на голівку і хоч вишколу ходила трохи і вчила анатомія?! Бачу що-ні(!) То скажу тобі новину -що є просто"битовий сіфон"так як він передається погугли! Бо ти мабуть родичка зі"слуги"тіпа депутатки Безмозглої?!розуму стільки ж
18 Серпня 2022, 06:28
Я інвалід 2 групи погодився надати допомогу ЗСУ за місцем проживання, а мене кинули на 0, ось вам і інвалідів на 0 немає.
18 Серпня 2022, 13:04
Дійсно чогоберуть людей у яких на шлунок 2-3 хвороби,цеж ПОСТОЯНО ти дотримуєшся дієти ,а ні жирного ні мучно ні гострого а ні фруктів ,тож і так дотримуються дієти і можна сказати на таблетках шлунок того потребує,Тай харчуватися 5-6 раз на день треба і малими порціями і важкого не піднімати ,але всіх гребуть ,обідно що держава не контролює порядок щоб був нас і так вбивають а влада хоче добити
18 Серпня 2022, 13:10
І ще одне а що може зробити людина в армії із дуже незький зором,стриляти не буде бо сліпе ,а їй то гроші платити треба,ось куди йде бюджет,та пустіть тих хто звадами на роботу і нехай вони сплачують податок на армію 30-40. %,то буде толк і наші воїни будуть мати гідну зарплату і в нічому не нуждатися ,це моя думка
18 Серпня 2022, 13:12
Я думаю що ітак всіх не можуть призвати до армії ,а де тоді людині копійку заробити,наша держава виходить що сліпа і не бачить ,а народ вже то кіпіти починає,ще місяць і може збунтуватися
18 Серпня 2022, 13:15
Знаєте що обідно,що в законі такі хвороби приписані що тибе просто не спишуть треба бути або сліпим або калікою ,так вони нам прикрутили
20 Серпня 2022, 18:58
Де синочки багатіїв та яйценюхів всяких? Це як транспортировку газу, хоч чи не хоч а здохни но заплати
21 Серпня 2022, 19:53
А я в дупі мав. Я ми хату особняк купив на Заньковецької,11 і ГОРОДИК і садочок і курочка і поросятко сиджу в підвалі хіба вечером виходжу рибку лапаю в Дністрі до ранку і в дупі то мав. А гроші? - А я старого свого дебіла заробітчанина тіпа тата кінці сто штук євро хапнуа і тепер живу як бомк Гі Гі Гі бу га га
23 Серпня 2022, 11:56
Настільки гнилі люди при владі,лікарі на але в госпіталях спецом ставлять статті такі щоб не комісувати,стид і спам,
26 Серпня 2022, 20:53
Василь з Самбора, що ти пишеш? Навмання шрифт набираєш. Не текст, а дурня повна.
26 Серпня 2022, 20:58
Петро. Податок на армію 30-40%? Ти серйозно? А жити людям за що? У нас народ і так армію доволі сильно підтримує. А ти хочеш, щоб народ зубожів завсім? Думайте, а потім пишіть.
31 Серпня 2022, 19:16
Пряма вказівка міністра охорони здоров'я Ляшка. закривати очі на хвороби, щоб не давати групи і не платити пенсії. Просто на утилізацію. На війну.
01 Вересня 2022, 21:39
Так за це Клоун і медальку шЛяшку дав за успішну УтилізаціюУколізацію і т.д.:) ...короче жОпа з тими гнідами. Пора їх розкулачувати і мосги вставляти тим гастролерам цирковим.
10 Вересня 2022, 10:59
Вася клоун у нас один, це Порошенко, міг би мільярд хоча б на літаки дати
11 Вересня 2022, 20:07
Мені 33.Не служив по здоров'ю.Знятий з обліку через гіпоталамічний синдром,вегетосудинна дистонія,втрата слуху на 8% на обидва вуха,хвороба Шлятера,артрит лівого коліна,артроз прової стопи,протрузії від копчика до шиї, була операція на копчику вирізали кісту,пролапс метрального клапану,не затягнуте овальне вікно 3,5 мм,хронічний холіцестит,хронічний простатит,два загини жовчного міхура,збільшена печінка через це,хронічний бронхіт,аутоімунний тиреоїдит...
12 Вересня 2022, 10:24
В нашій країні гарно тільки на папері пишуть. В реальності багато хто комісію не проходив, а якщо проходив то просто пройшов підписи зібрав і все. А коли казажеш свої болячки - відповідь - Є довідка з лікарні - нема знач здоровий. Як можна брати людей наркозалежних, тих які мали ходки на зону? Людей закривають в тилові частини, а люди хотять їхати на 0 простими стрільцями. Їх не відпускають - нема кому в наряди ходити бо аватари ненадійні. А нормальні люди в тилових частинах гниють
12 Вересня 2022, 10:25
Я ще можу багато чого написати і розповісти. Тільки кому це потрібно ?
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024