Що таке артроз і як його лікувати

01 Липня 2022, 14:24
Що таке артроз і як його лікувати 594
Що таке артроз і як його лікувати

Артрозом називають групу захворювань, які пов’язані з деформацією суглобів. Лікарі погоджуються в тому, що артроз є віковим захворюванням, проте останнім часом він вражає все більше людей молодшого віку. Лікування артрозу* та його профілактику треба починати якомога раніше через те, що досі не існує способу цілком позбавитися від цієї хвороби. Але якщо вчасно діагностувати артроз та почати вживати запобіжні засоби до його розвитку, можна значно покращити стан та запобігти втраті рухомості.

Причини виникнення артрозу

Першопричиною захворювання є руйнування складу чи зменшення кількості внутрішньо суглобової рідини. Це відбувається через порушення обміну речовин та гормональні порушення в організмі.

Внутрішньо суглобова рідина працює як мастило для суглобів. Якщо її не вистачає або ж вона втрачає свої властивості, навантаження на суглоб підвищується. Через це починається процес руйнування хрящів, виникає запалення, яке потім поширюється на інші тканини суглоба, вражає також м’язи та зв’язування.

Факторами, що спричиняють запалення та руйнування суглобу, є:

● зайва вага;

● надмірне навантаження на суглоби (під час важкої роботи, підіймання тягарів тощо);

● гіподинамія;

● неякісне харчування (нестача вітамінів та мінералів, необхідних для здорового обміну речовин та будови тканини хряща);

● спортивні навантаження;

● травми суглобів;

● ламання кісток;

● цукровий діабет;

● захворювання щитовидної залози.

Найпоширенішим фактором, що спричиняє артроз, є вікові зміни. Це пов’язано з природним руйнуванням тканин за уповільненням відновлення клітин з віком.

Ознаки хвороби

Першим симптомом артрозу є дискомфорт під час руху. З часом, коли захворювання прогресує, виникає сильний біль у суглобі та обмеження його рухливості. Характерною ознакою хвороби також є хрускіт суглобів, болі у м’язах, зниження активності та видозміни у зовнішньому вигляді суглобів.

Артроз — це серйозна хвороба, що потребує медичного втручання. Якщо не звертати на неї увагу, хрящ руйнується повністю і кінцівка втратить здатність до повноцінного функціонування.

Як позбутися артрозу

Діагностику та терапію захворювання проводить лікар-ортопед. Лікування артрозу завжди комплексне та складається з:

● Медикаментозної терапії. Вона може складатися з протизапальних та знеболюючих препаратів, а також ліків, що покращують обмінні процеси та хондропротекторів (це таблетки від артрозу, що відновлюють тканини хрящів).

● Фізіотерапії. Гарний результат дають акупунктура, магнітотерапія, лазеротерапія, електролікування і фонофорез.

● ЛФК.

● Оперативного лікування (у складних випадках).

● Мануальної терапії (масаж).

● Використання ортопедичних засобів (устілок, корсетів, бандажів).

Яке саме лікування буде доречним та ефективним, вирішує лікар. Це залежить від багатьох факторів, у тому числі супровідних захворювань, що має пацієнт, його способу життя, віку та локалізації ураження суглобу.

Здоровий спосіб життя, фізична активність та здорове харчування дозволять уникнути виникнення хвороби та необхідності у її лікуванні.

__________________
*За даним посиланням ви перейдете на вебсайт www.teraflex.com.ua, де, зокрема, міститься реклама лікарського засобу Терафлекс. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.
Література:
1. В.И. Зоря Деформирующий артроз коленного сустава / В.И. Зоря, Г.Д. Лазишвили, Д.Е. Шпаковский. - М.: Литтерра, 2010. - 360 c.
2. Доктор Боль в руках. Пособие для больных. Артрозы, артриты, воспаление сухожилий, онемение рук, шейный радикулит и другие заболевания / Доктор, Евдокименко. - М.: Столица-Принт, 2005. - 256 c.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024