Менінгококова інфекція: як вакцинувати дитину в Україні та за кордоном

27 Березня 2022, 16:15
Менінгококова інфекція 2906
Менінгококова інфекція

Батькам, які тепер у зв'язку з воєнними діями опинилися зі своїми дітьми за кордоном, є можливість вакцинувати дітей від менінгококової інфекції.

Менінгококова інфекція (МІ) — це антропонозне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю).

За даними Центру громадського здоров'я, менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Щороку в світі реєструють близько 300 – 500 тисяч випадків МІ, зокрема 30-50 тисяч – летальних. На одного хворого генералізованою формою МІ припадає 20-50 тисяч носіїв збудників. Найвищий рівень захворюваності — серед дітей до 1 року. Зокрема, 2019 року в Україні було зареєстровано 299 випадків менінгококової інфекції (50 — у дітей до 1 року).

Тож які вакцини від менінгококової інфекції доступні в Україні та коли варто вакцинувати дитину – роз'яснює лікарка-педіатриня Любомльського ТМО Людмила Гринишина. 

Найперше, як зазначає педіатриня, вакцинація від менінгококової інфекції не входить до обов'язкових у календарі дитячих щеплень, а є рекомендованою. Тому вакцина від менінгококової інфекції в Україні є платними. Планова вакцинація проти цієї інфекції включена до національних календарів щеплень Бельгії, Великої Британії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини тощо, тому батьки, які через воєнні дії виїхали за кордон зі своїми дітьми, можуть скористатися шансом та вакцинувати там своїх дітей від цієї інфекцї.

Вакцинація проти менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Перш за все, вона необхідна дітям, особливо тим, хто відвідує дошкільні установи, а також дітям і дорослим людям з імунодефіцитом та іншими хронічними захворюваннями.

Які вакцини від менінгококової інфекції доступні в Україні?

В Україні зареєстровано дві вакцини для профілактики менінгококової інфекції – Німенрікс і Менактра.

Обидві даних вакцини захищають від менінгококів штамів A, C, W і Y. Вакцина Німенрікс показана для проведення імунізації дітей, починаючи з 6 тижнів життя, а також дорослих.

Якщо перше щеплення вакциною Німенрікс дитина отримує у віці 6 тижнів – 6 місяців, то їй необхідна друга доза з інтервалом в 2 місяці. Якщо вакцинація розпочата в 6-12 місяців також, то друга доза вводиться на другому році життя (не раніше, ніж через 2 місяці після першої). Дітям старше 1 року і дорослим рекомендоване одноразове введення вакцини Німенрікс.

Вакцина Менактра застосовується для вакцинації дітей, починаючи з дев'ятимісячного віку і дорослих. Вакцинація Менактрою проводиться дворазово дітям з дев'яти місяців до двох років, з інтервалом не менш трьох місяців. 

Дітям старше двох років і дорослим – одноразово. Вакцини Німенрікс і Менактра можна проводити в один день з іншими вакцинами (крім вакцини БЦЖ). Препарати вводяться в різні ділянки тіла. 

Вакцина Бексеро (Bexsero) проти менінгококів штамів В поки не зареєстрована в Україні, проте вона є доступною у країнах Європи. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром