Життя з новим серцем: як почувається 13-річний волинянин, якому пересадили донорське серце

28 Грудня 2021, 11:39
Максим Давидюк 994
Максим Давидюк

Через три місяці після трансплантації серця 13-річний волинянин Максим Давидюк почуває себе добре. Хлопець нині проходить реабілітацію вдома, щодня приймає ліки, навчається і підтримує тих, хто ще чекає на трансплантацію

Журналісти побували у селі Зарудці Камінь-Каширського району, поспілкувалося з Максимом, його батьками та медиками, які стежать за станом здоров’я хлопця, йдеться у сюжеті Суспільного.

Перша в Україні дитина з пересадженим серцем

У липні в Максима стався інсульт, врятувати життя могла лише трансплантація серця, розповідає його хлопця Тетяна Давидюк. «Найскладніше було дійти до тієї операції. Ми дуже великі кошти витрачали на те, щоб протримати його до тієї пори, поки знайдеться донор», – пригадує жінка.

Максим з батьками
Максим з батьками

Серце від 54-річного донора Максиму пересадили у вересні львівські лікарі спільно із командою Бориса Тодурова з Інституту серця. Хлопець каже: про трансплантацію нового серця дізнався вже після операції.

Всередині жовтня хлопця виписали додому.  Тепер щомісяця після трансплантації Максим з батьками їздить на обстеження у Львів або Київ.

Життя з новим серцем

Аби не було відторгнення серця, Максим щодня приймає 14 різних препаратів, які розділені на 10 прийомів.

Ліки, які щодня приймає хлопець
Ліки, які щодня приймає хлопець

На велотренажері, подарованому мамою, Максим займається щодня. За день обов’язково накручує до 5 кілометрів. Поступово має збільшувати навантаження. «До операції своє серце я майже не чув, а зараз добре чую, як воно б’ється», – каже Максим.

Обов'язкове щоденне заняття на велотренажері
Обов'язкове щоденне заняття на велотренажері

Зі слів хлопця, відвідувати школу він поки що не може, тому вчиться вдома. Додає: поставив собі за мету повернутися до однокласників і звичного навчання. З друзями поки спілкується через інтернет. В перервах між заняттями знімає ролики для Iстаграму і спілкується з іншими підлітками, які чекають на трансплантацію.

«В Інстаграмі мені пишуть двоє хлопців і запитують, як я себе почуваю, тому що одному мають пересадити серце, він стоїть на черзі, а в одного була операція на серці. Їм обом по 17 років», – розповідає Максим.

На ліки щомісяця потрібно 15 тисяч гривень

«На життєво необхідні ліки, які приймає Максим, щомісяця потрібно 15 тисяч гривень», – розповіла директорка Центру первинної меддопомоги Любешівської селищної ради Світлана Трофимук. Зараз, з її слів, є гроші, яких вистачить на п’ять місяців.

Світлана Трофимук
Світлана Трофимук

«Максимко забезпечений повністю усіма необхідними ліками. Кошти виділені по програмі соціального захисту населення Любешівської ТГ на 2021-й-2025 роки. Ми як лікарі провели усі необхідні розрахунки, надали у фінансовий відділ нашої ОТГ і на сесії були виділені кошти», – зазначила Світлана Трофимук.

22 вересня у Львівській лікарні швидкої допомоги пересадили донорське серце 13-річному волинянину. Це перша трансплантація серця дитині в Україні. Після операції хлопця перевезли в київський Інститут серця.

19 жовтня Максима виписали додому. Після виписки Максим періодично має навідуватись на консультацію до спеціалістів Інституту серця в Києві.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024