Вакцина не потрапляє до дитини з молоком матері, – лікарка Луцького пологового

02 Грудня 2021, 15:37
Вакцина не потрапляє до дитини з молоком матері 795
Вакцина не потрапляє до дитини з молоком матері

Грудне вигодовування не є протипоказом для щеплення мами від коронавірусу.

Про це розповіла Суспільному заступниця меддиректора з неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак. 

«Жодна з вакцин, яка рекомендована для годуючих мам, не має живого вірусу. І сама вакцина через молоко не попадає до дитини, а навпаки виробляються антитіла, які попадають з грудним молоком до дитини та захищають її від захворювання на інфекцію», — каже Олена Курак.

Лучанка Вікторія Федчук народила два місяці тому. Нині годує дитину грудним молоком. Жінка вакцинувалася проти коронавірусу тиждень тому.

Каже: реакцій ніяких не було, трохи боліла рука. "Перед тим, як вакцинуватися тему вивчала, консультувалася з лікарями. І вирішила вакцинуватися для того, щоб, перш за все, захистити себе і певний захист передати донечці", — розповідає Вікторія Федчук.

Зі слів заступниці меддиректора з неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олени Курак, єдиним протипоказом для вакцинації породіль є алергічне ускладнення після першої дози вакцинації.

Що відомо

  • Жінки, що вигодовують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень усіма вакцинами, що використовуються в Україні, окрім вакцини CoronaVac.
  • Вагітні жінки мають вищий ризик ускладнень від COVID-19 у порівнянні з невагітними, повідомили в МОЗ України. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань в США (CDC), вагітні жінки із симптоматичним перебігом COVID-19 мають на 70% вищий ризик померти внаслідок цієї хвороби. Ковід під час вагітності також пов’язаний із підвищеною ймовірністю передчасних пологів (народження дитини раніше 37-го тижня) і госпіталізації новонародженого у палату інтенсивної терапії.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром