Штам «Дельта» не виник в результаті вакцинації: розвінчення міфу

25 Жовтня 2021, 16:57
Міф про вакцинацію 1551
Міф про вакцинацію

Дельта-штам вірусу, що викликає COVID-19, НЕ виник внаслідок щеплення. Вакцини не можуть створювати або розмножувати вірус.

У соцмережах поширюють твердження, буцімто дельта-варіант вірусу, що викликає COVID-19, з’явився в результаті щеплення, пише По той бік новин.
Але це неправда. мРНК-вакцини дають лише вказівки клітинам людського організму, як зробити «шипоподібний білок» (щоб навчити імунну систему реагувати на нього), але вони не можуть реплікувати вірус. Інші вакцини містять деактивований вірус, який також не здатний до самовідтворення.

Ті, хто ще не зробив щеплення, сприяють поширенню мутованого варіанту коронавіруса, вважає вірусолог Фрідеман Вебер (Friedemann Weber) з Університету Юстуса Лібіга в Ґіссені. 

«Це інфіковані сприяли тому, що новий штам викликав здатність вірусу залишатися непоміченим для імунної системи людини», — наголошує він. 

Це видно на прикладі Індії, Бразилії та Південної Африки. Адже саме там виникли нові мутації, при цьому відсоток вакцинованих людей в цих країнах досить низький.

У всіх трьох країнах коронавірус був поширений в момент виникнення нових мутацій. «Це стало сприятливим ґрунтом для нових варіантів вірусу, — говорить в коментарі DW Вебер. — Тому що вірус використовує ослаблений імунітет, щоб краще обійти імунний захист».
Дельта — це один із чотирьох основних варіантів нового коронавірусу. Його також називають B.1.617.2, він виник у жовтні 2020 року в Індії, до початку вакцинації. А тому навіть суто з причинно-наслідкової логіки його не могла створити вакцина.
Варіант Дельта — це мутація оригінального вірусу COVID-19 (SARS-CoV-2). На етапі самовідтворення вірусу інколи стаються помилки, коли копії відрізняються від оригінального вірусу. Ці помилки називають мутаціями. Якщо така мутація приживається і продовжує реплікувати, тоді можна говорити про появу нового штаму. Через його відмінність від похідного вірусу імунній системі може бути складніше його виявити.

Мисліть критично, шукайте першоджерела, ставте вподобайку сторінці По той бік новин, поширюйте наші дописи, щоб їх побачило якнайбільше людей. Щепимо людей від брехні.

Читайте також: На Володимирщині відкрили «кримінал» на тих, хто займається підробкою сертифікатів про щеплення

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024