Вагітні, діти до 5 років, люди від 65 років: кому рекомендують щеплюватися від сезонного грипу

17 Жовтня 2021, 14:30
Грип 689
Грип

Грип – це респіраторна інфекція, яка може мати різний перебіг: у когось минає без ускладнень, а хтось потребує госпіталізації та серйозного лікування. 

За даними ВООЗ, від грипу в світі щорічно помирає приблизно 650 тисяч людей. Проте цей ризик можна значно зменшити, якщо зробити щеплення, роз'яснюють у Нацслужбі  здоров'я. 

Вакцина не захищає від зараження на 100%, але значно знижує його ризик і оберігає людей від важких ускладнень і смерті. До того ж, потрапити в лікарню зараз, коли триває епідемія COVID-19 і медики завантажені – не найкращий досвід. Також пам’ятайте, що ця вакцина не є ефективною проти всіх інших застуд, які викликаються різними вірусними збудниками.

Щеплення слід робити щороку на початку застудного сезону, тобто восени, імунітет формується протягом двох-трьох тижнів. Але й протягом усього епідсезону воно буде не зайвим.

Насамперед вакцинуватися мають ті, для кого грип найбільш небезпечний: вагітні, діти до 5 років, люди від 65 років, особи з хронічними хворобами, медпрацівники.

Вакцина від грипу не входить до Національного календаря щеплень, але її можна придбати власним коштом.

Сама процедура щеплення безоплатна у вашого сімейного лікаря. Коли купите вакцину, збережіть чек, де вказаний точний час придбання, і доставте її до свого кабінету щеплень без порушення холодового ланцюга, щоб препарат не втратив ефективність. 

В аптеці або навіть у поліклініці можна взяти в оренду спеціальні термобокси для цього.

Читайте також: Вакцина від грипу пройшла державний контроль якості

Вакцини від грипу можна придбати або замовити в аптеках Волині

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром