Через амброзію та гусінь у Луцьку запровадили карантин

17 Вересня 2021, 13:10
Нашестя гусені 1071
Нашестя гусені

З 16 вересня на території Луцька запровадили карантин рослин.

Розпорядження про запровадження карантинного режиму оприлюднили на сторінці Волинської обласної адміністрації. Про це пише  Суспільне.

Він діятиме на площі 4 023,1717 га.

Карантин запровадили через розповсюдження у місті амброзії полинолистої та американського білого метелика, який нищить рослини.

У розпорядженні йдеться, що карантин запроваджують з подання в. о. головного державного фітосанітарного інспектора Держпродспоживслужби у Волинській області. Також голова ОДА затвердив заходи, які вживатимуть у Луцьку для боротьби з амброзією та шкідником.

Заходи для боротьби з американським білим метеликом:

  • Держпродспоживслужба має систематично обстежувати території карантинної зони, проводити фітосанітарні експертизи, аналізи личинок гусені та павутинних гнізд.
  • У випадку виявлення американського білого метелика потрібно зібрати та знищити гусінь і кладки яєць. На виконавчий комітет Луцької міської ради поклали обов'язок з обрізки гілок із гніздами, згодом їх мають спалювати. Також допускається обробка інсектицидами.
  • Домогосподарствам і власникам, у випадку виявлення американського білого метелика в партії вантажу, забороняється вивозити з карантинних зон заражених карантинними організмами продуктів рослинництва.

Заходи для боротьби з амброзією:

  • До цвітіння цієї рослини землевласникам радять знищувати вогнища амброзії полинолистої, скошувати, висапувати чи виривати з корінням.
  • В період цвітіння, формування насіння та плодоношення потрібно викопувати рослини з корінням та спалювати, або подрібнювати і ховати у санітарних ямах.
  • Дозволяється обробка гербіцидами і агрохімікатами, які дозволені в Україні.

Розпорядження про запровадження карантину рослин у Луцьку вже набуло чинності. Скільки часу він триватиме наразі невідомо.

Читайте також: Ляшко спрогнозував, коли розглянуть питання запровадження жовтої зони

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024