На Волині нарікають на нестабільну роботу пунктів щеплень

10 Вересня 2021, 15:59
Брифінг у Волинській ОДА 2214
Брифінг у Волинській ОДА

На Волині з 88 пунктів щеплень 8 вересня працювало лише 55, третина - були закриті.

Про це стало відомо під час брифінгу, який відбувся у Волинській ОДА.

Динаміка захворюваності на COVID-19 в області щодня погіршується. За день 8 серпня на Волині зафіксували 93 нових випадки небезпечного захворювання, розповіла заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук.

«Разом зі збільшенням кількості нових випадків COVID-19, підвищується і відсоток госпіталізованих. Станом на сьогодні в лікарнях знаходиться 145 пацієнтів, з них 84 пацієнти потребують кисневої підтримки, 15 пацієнтів знаходяться в палатах інтенсивної терапії, – розповіла Людмила Тимощук. – На жаль, за добу маємо 2 летальних випадки, і ці громадяни були не вакциновані».

Також заступниця голови ОДА наголосила, що єдиним методом захисту від коронавірусної інфекції залишається вакцинація. Насторожує те, що темпи вакцинальної кампанії вкрай незадовільні.

Зокрема, станом на сьогодні вакциновано лише 10,23% населення двома дозами, 18 % отримали одну дозу вакцини. А для того, щоб утворився колективний імунітет, має бути щеплено 75-80 % населення.

Неабияке занепокоєння, за словами посадовиці, викликає і те, що із 88 пунктів щеплення 8 вересня працювали лише 55, не працювали – 33.

Заступниця очільника області вкотре зауважила, що в області наявні у достатній кількості усі зареєстровані в Україні вакцини, а саме – AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer та Moderna.

«Медичні працівники пунктів щеплення забезпечені засобами захисту та усім необхідним для роботи, – зазначила Людмила Тимощук. – Тому не зрозуміло, з якої причини не працюють пункти вакцинації у громадах області».

На думку Людмили Тимощук, медикам первинної ланки медичної допомоги потрібно активізувати роботу, а головам ТГ вивчити та втрутитись в ситуацію.

«Не зважаючи на те, що у колишньому Турійському районі є серйозний спалах коронавірусної інфекції, за вчорашній день там не проведено жодного щеплення. Така ж ситуація у Голобах, Люблинці, Прилісному, Велемчі, Підгайцях, – розповіла заступниця голови ОДА. – У Любешеві здійснено 20 щеплень. Не працювали пункти щеплення у Ветлах, Бірках, Бихові, Карасині, Великій Глуші. Також не працювали пункти щеплення Камінь-Каширського району, де є велика кількість інфікованих».

Загалом про епідеміологічну ситуацію в області розповіла головний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко:

«З початку цього тижня щоденна реєстрація нових випадків на Волині збільшилась утричі. За останню добу захворіло – 93 мешканці області, з них 12 дітей віком від 10 місяці до 16 років – 13 %, 27  осіб старше 60 років – 30 %. На сьогодні в області налічується 572 активних випадки  COVID-19, що вдвічі більше, ніж на початку вересня».

Окрім того, за словами Наталії Янко, на ускладнення епідситуації впливає активна циркуляція в області мутованого штаму коронавірусу «Дельта». На сьогодні лабораторно підтверджено 47 випадків цього штаму.

Найбільш стрімке погіршення епідситуації спостерігається на території Камінь-Каширського району. Також зареєстрований спалах COVID-19 у ЗОШ І-ІІ ступенів смт Турійськ. Це спалах набув поширення у сімейних осередках. Всього кількість хворих у спалаху налічує 17 осіб, в тому числі 3 дитини.

Ситуацію зі спалахом коронавірусної інфекції в Турійському районі, а саме навчальному закладі прокоментувала начальниця відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради Людмила Дячук:

«З 6 вересня навчальний заклад переведено на дистанційну форму навчання. Завтра буде проведено дезінфекція приміщення школи, в якому є спалах коронавірусної інфекції. Окрім цього, нами спільно із Турійським первинним медико-санітарним центром організовуються виїзди мобільних бригад в окремі села для проведення вакцинації, проведено ряд робочих нарад з приводу активізації процесу щеплення педагогів територіальної громади».

У свою чергу, про ситуацію з протидією коронавірусної інфекції та вакцинальну кампанію в місті Луцьку розповів медичний директор центру первинної медичної допомоги КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» Віктор Пахарчук. За його словами, в обласному центрі працює 12 пунктів щеплення, де було зроблено 25 тисяч щеплень (15 % від кількості населення міста). Наявні усі вакцини. Активно працюють мобільні бригади, які виїжджають на підприємства.

Читайте також: На коронавірус в Україні захворіло 3615 людей, 76 померло

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром