Без сосисок, менше солі та цукру: нові норми харчування школярів
Уже понад рік триває реформа харчування у закладах середньої освіти України. З 1 січня цього року набув чинності новий Санітарний регламент, а в травні презентували нове шкільне меню.
Про оновлене меню, нові норми харчування, згідно з якими годуватимуть школярів Луцька, на нараді, що відбулася на базі Луцького комбінату шкільного і студентського харчування, розповів лікар загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Луцького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Петриченко, йдеться на сайті ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.
За його словами, згідно з вимогами Постанови Кабміну № 305 «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», у новому меню немає ковбасних виробів, в т. ч. «улюблених» сосисок, рибних, м’ясних й плодоовочевих консервів, кондитерських виробів, що містять надмірну кількість солі, цукру, різноманітні добавки, трансжири, які шкідливі для дитячого організму.
Нові норми обмежують кількість солі та цукру, насичених жирів, соків з цукром. Зменшено нормативи споживання хліба і картоплі, має бути менше смажених страв, вилучено таблицю заміни харчових продуктів.
Як наголосив Петриченко, у школах заборонено замовляти, використовувати/реалізовувати продукти зі вмістом солі понад 0,12 г натрію (за розрахунком це – 0,31 г солі) і цукрів більше 10 г на 100 г продукту. Норма солі поступово зменшується втричі і остаточно вводиться з 1 січня 2023 року. Випічка їдальні не повинна містити цукру більше 5 г на 100 г продукту.
Відтепер у школах має бути перелік харчових речовин, які можуть викликати алергічні реакції або непереносимість у дітей. Цей перелік повинен бути розміщений біля меню їдальні, а біля назви страви з меню, у складі якої є ці речовини, зазначені їх індекси.
У нових нормах зазначено також добову потребу дітей різних вікових груп у рідині. При цьому не враховується вода перших страв і напоїв з калоріями (молоко, сік тощо).
За словами фахівця, у закладах загальної середньої освіти повинно бути щонайменше одноразове гаряче харчування. Меню розроблятиметься на чотири тижні. Крім того, меню та асортимент використовуватимуть тільки після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
У нових нормах харчування дітей у школах прописані також вимоги щодо буфетів, тобто вимоги до харчових продуктів, призначених для продажу дітям та підліткам у буфетах та у торговельних апаратах, розміщених у закладах освіти.
Так, заборонено реалізовувати кондитерські вироби зі вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати, м’ясні і рибні продукти промислового й кулінарного виробництва, консерви, газовані і енергетичні напої, каву і кавові напої, продукти домашнього виробництва тощо.
І нарешті, як наголосив лікар загальної гігієни відділу загального нагляду Луцького управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Петриченко, відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти, безпечність і якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санзаконодавства і законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник, керівник закладу, постачальник харчових продуктів та/або послуг з харчування (п. 11 «Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», затверджених постановою КМУ № 305).
Читайте також: Небезпечно для здоров'я: які гриби заборонено продавати на ринках