Госпіталь ветеранів війни у Луцьку запрацював як багатопрофільна лікарня

03 Серпня 2021, 11:43
Госпіталь ветеранів війни у Луцьку працює як багатопрофільна лікарня 1800
Госпіталь ветеранів війни у Луцьку працює як багатопрофільна лікарня

Проблематику ветеранської медицини в умовах медичної реформи обговорили у проєкті «Відкрита влада. Область».

Про це пише Волинська обласна рада. 

«Систему медичного забезпечення ветеранів війни втрачено, а в нову реформовану модель ветерани, і другої світової, і Афганістану, і АТО/ООС, не вписалися», — констатує директорка госпіталю Тетяна Масікова

Вона зазначила, що відкриваючи додаткові відділення, запроваджуючи психологічну реабілітацію, госпіталь не був готовий до того, що з реформуванням зникне і соціальна складова. Ветерани та інваліди війни, яким законодавство гарантує додатковий захист, у медичному забезпеченні більше не мають жодної пільги.

«Раніше ветерану достатньо було просто дістатися до госпіталю, тепер він мусить звертатися спершу до сімейного лікаря за електронним направлення, іноді цей лікар – за десятки кілометрів. Старшим людям це складно. Зовсім не фінансуються щорічні медичні огляди, а вони вкрай потрібні, особливо атовцям. Раніше упродовж перебування в стаціонарі ми намагалися пролікувати одразу декілька захворювань, зараз пакетом медичних послуг передбачене лише одне. За все, що поза пакетом, пацієнт змушений платити з власної кишені. І коли ми бачимо, що нашим хворим через соцмережі збирають гроші на лікування, повірте, нам це дуже болить», — запевняє Тетяна Масікова.

Врегулювати ситуацію намагалися і госпіталь, і обласна рада, не раз звертаючись до законодавців та урядовців, та поки марно. 

Держава повинна найперше подбати про своїх захисників, переконані учасники дискусії. Як приклад керівник відділу комунального майна облради Михайло Імберовський навів досвід Франції: ще при Наполеоні там був створений так званий Дім інвалідів, де довічне утримання було гарантовано тим, хто втратив здоров’я, захищаючи країну. 

«Тому я хочу звернутися до волинян обирати для лікування обласний госпіталь ветеранів. Мало хто знає, що тепер він працює як звичайна багатопрофільна лікарня. Ви отримаєте якісну медичну допомогу в межах державних гарантій, госпіталь — додаткове фінансування з НСЗУ. Разом це дозволить розширити можливості для лікування наших ветеранів», — закликав Михайло Імберовський.

«У нас прекрасне хірургічне відділення, маємо чудові результати лікування: хлопці приїздять на милицях, а виписуються на двох своїх. Їдуть з Маріуполя, Львова, Тернополя, Рівного. У нас хороша терапія з ухилом на геронтологію, цим ми в області унікальні. Приходьте, будемо лікуватися, потрібне тільки електронне направлення. Ветерани, звісно, як і раніше, в пріоритеті», — додала директорка госпіталю Тетяна Масікова.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром