На Рівненщині є 23 дози сироватка проти зміїних укусів

23 Липня 2021, 14:24
Що робити, якщо вкусила змія 1053
Що робити, якщо вкусила змія

Цьогоріч на Рівненщині зареєстрували вже 6 випадків укусів змій. 

Лише за липень таких – два, постраждали дорослий і дитина. Однак летальних випадків немає – усіх потерпілих вдалося вчасно доправити до медзакладів і ввести їм сироватку, розповіла журналістам «РадіоТрек» начальниця управління меддопомоги профільного департаменту Рівненської ОДА Олена Гандзюк.

«Щодо наявності антитоксину проти зміїних укусів, то ми маємо 23 дози. За потреби їх доставляють до певного медзакладу, оскільки такі препарати не знаходяться абсолютно по всіх медзакладах, – наголошує чиновниця. – Якщо до якоїсь лікарні привозять пацієнта, то сироватку туди доставляє санавіація», — повідомила посадовиця. 

 

 

Укуси гадюки мають гемолітичну дію, тобто ця отрута викликає руйнування червоних кров’яних тілець і досить швидко вражає життєвоважливі органи. Крім того, що на місці укусу з’являється почервоніння і набряк, додається загальна слабкість, задишка і головний біль, падає кров’яний тиск і людина може втратити свідомість.

Дуже важливо знати, як саме допомогти і головне – НЕ НАШКОДИТИ – у такому випадку.

Отож, що потрібно зробити, якщо когось вкусила змія:

  • постаратися максимально швидко доправити людину у медичний заклад;
  • якщо такої можливості немає – потрібен максимальний спокій і звільнення від одягу та прикрас місця укусу;
  • потрібно обробити рану і прикласти на це місце щось холодне (в ідеалі – лід).

Чого робити не варто:

  • намагатися вичавити чи висмоктати отруту (останнє можна робити тільки у крайньому разі, якщо взагалі немає можливості людину госпіталізувати найближчим часом);
  • накладати джгут.

Читайте також:  В Іваничах бус збив трирічну дівчинку: дитину готують до операції

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024