Понад 1,4 мільйона українців отримали ліки від серцево-судинних хвороб за програмою реімбурсації

17 Травня 2021, 17:36
1206

У 2021 році для лікування серцево-судинних захворювань лікарі виписали понад 3,9 мільйона е-рецептів.

Для вторинної профілактики інфарктів та інсультів понад 392 тисячі е-рецептів, повідомляють у пресслужбі НСЗУ.

17 травня  Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією. В Україні щодругий хворий на артеріальну гіпертензію не знає про свій стан.

Артеріальна гіпертензія – стійке підвищення артеріального тиску внаслідок якого порушуються структури і функції серця та судин. Навіть незначне підвищення тиску призводить до структурних змін в органах-мішенях: очах, серці, головному мозку, нирках. За кілька років у пацієнта можуть сформуватися стійкі тяжкі хронічні захворювання.

Що вищий рівень артеріального тиску, то більший ризик розвитку серцевих захворювань, інфаркту та інсульту. Регулярне вимірювання тиску допоможе виявити проблему ще на початковому етапі, вчасно звернутися до лікаря та уникнути небажаних наслідків.

Важливо пам’ятати:

  • для дорослої здорової людини оптимальним є артеріальний тиск 120/80 мм ртутного стовпчика.
  • за рекомендаціями Європейського товариства кардіологів, тиск 140/90  і вище є підставою для встановлення діагнозу “артеріальна гіпертензія”.
  • при вимірюванні тиску вдома приводом для звернення до лікаря є показник 135/85 мм ртутного стовпчика або вище.

Якщо показники тиску високі, слід звернутися до свого сімейного лікаря. Він надасть кваліфіковані поради щодо профілактики артеріальної гіпертензії, оцінить чинники серцево-судинного ризику та, за потреби, призначить додаткові лабораторні та діагностичні обстеження. Якщо стан вимагатиме консультації вузького спеціаліста, випише електронне направлення до кардіолога. Ці всі послуги та обстеження будуть для пацієнта безоплатними.

Сімейний лікар може виписати електронний рецепт на ліки від серцево-судинних захворювань, що входять до програми «Доступні ліки». На сьогодні в ній 229 торговельних найменувань препаратів  для лікування цих захворювань. У 2021 році для лікування серцево-судинних захворювань лікарі виписали понад 3,9 млн е-рецептів. А для вторинної профілактики інфарктів та інсультів понад 392 тисячі е-рецептів. Ці лікарські засоби з'явилися у Національному реєстрі з 16 лютого 2021 року. Тож від початку року понад 1 млн 180 тисяч пацієнтів отримали ліки від серцево-судинних хвороб. Та 283 тисячі пацієнтів - за три місяці цього року - отримали препарати для профілактики інфаркту та інсульту. Препарати пацієнт отримує в аптеці безоплатно або з незначною доплатою. Регулярне та безперервне вживання ліків убезпечить від ускладнень гіпертензії.

Сьогодні не існує іншого способу запобігти ускладненням гіпертензії - інсульту, інфаркту, ураженню нирок, судинній деменції – окрім дотримання здорового способу життя та щоденного прийому ліків. Людина з артеріальною гіпертензією має знати, що лікування її є довічним.

Читайте також: Програма медичних гарантій: в Україні зріс тариф на лікування інсульту

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024