У Рівному –  скандал через закупівлю кисневих концентраторів

13 Травня 2021, 12:14
Кисневий концентратор 2209
Кисневий концентратор

Скандал розгорівся у Рівному через покупку кисневих концентраторів. 

Місцева волонтерка Вікторія Шинкаренко, яка з початку пандемії, допомагає медикам,  опублікувала на своїй сторінці у фейсбуці допис, у якому звинуватила управління охорони здоров'я Рівненської ОДА у надто завищеній закупівельній ціні обладнання. 

«Через півтора року закупити за 10 500 000 гривень 300 кисневих по 35 000 гривень, коли ціна на них – 25 000 і то в роздріб?», – йдеться у дописі Волонтерки.

Закупівлю під час брифінгу 12 травня прокоментував головний медик краю Олег Вівсянник. 

Посадовець зазначив, що у лікувально-профілактичних закладах області, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19, наразі є 478 кисневих концентраторів.

Згідно з протоколами МОЗУ, пацієнт із COVID-19 повинен перебувати в лікувально-профілактичному закладі до повного одужання, тобто виписується додому без потреби кисневої підтримки.

Для розвантаження  коронавірусних відділень під час пікових етапів захворюваності МОЗ ініціює надання можливості пацієнту отримувати медичну допомогу з кисневою підтримкою в амбулаторних умовах. Для цього Рівненській області Уряд виділив кошти в сумі майже 20,2 мільйона гривень

«Закуплені концентратори будуть розподілені між закладами первинної медико-санітарної допомоги різних форм власності, які уклали договір з Національною службою здоров’я, надають медичну допомогу на первинній медико-санітарній ланці та мають відповідну ліцензію», – додав Олег Вівсянник

Він підкреслив, що «ковідні» закупівлі проводяться із дотриманням принципів максимальної прозорості, відкритості та доступності: «Інформація про закупівлю оприлюднюється на спеціальному порталі, що входить до системи Prozorro, яка є відкритою для всіх учасників».

Під час проведення закупівлі кисневих концентраторів управління охорони здоров’я ОДА користувалося інформацією Державного Українського об’єднання «Політехмед», яке є органом з оцінки відповідності, щодо середньої ціни на кисневі концентратори об’ємом 10 літрів. За їх інформацією, середня ціна на такі концентратори складає 38 тисяч гривень. А ціна на концентратори, закуплені управлінням, складає 35 тис. грн. Тобто є найнижчою, за якою закуповувалися аналогічні пристрої у нашій державі.

Незадовго після офіційного коментаря від управлінця Вікторія Шинкаренко доповнила свій допис та додала наступне:

«Ще раз: сьогодні проплачуєте по 25 500 гривень партію й отримуєте завтра. Можна ще дешевше, але потрібно буде почекати 10 днів!»

Читайте також: Медзаклади Рівненщини отримають від НСЗУ оплату за попередньо надані послуги до кінця тижня

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром